Ny apparat gör hyn slätare

NÖJE

Ansiktet får ett lyft på en lunchrast

Behöver ansiktet och hyn ett lyft? Med intensivt pulsat ljus, IPL, fräschar du upp huden på en lunchrast.

I dagarna lanseras en ny apparat på marknaden.

Foto: LJUS KUR. Huden känns genast spänstigare efter en behandling, säger hudterapeut Yessica Fredriksson. Den genomskinliga gelen kyler huden så att det inte blir några brännskador.

Snabba ljuskurer som sätter piff på hyn har provats fram under många år. För ungefär tio år sedan började IPL att användas i USA och det spred sig snart till Sverige.

Metoden kallas också för gult ljus.

En behandling av hela ansiktet tar under en timme och kostar ungefär 2 000 kronor.

– Det här kommer stort i Europa. Det krävs ingen läkning och inga ämnen tillförs kroppen, säger hudterapeut Yessica Fredriksson, på Pre Swede som i mitten av mars introducerar en ny apparat för behandling med gult ljus på 30 salonger i Sverige.

Skadar inte huden runt om

Det gula ljuset går genom huden i korta, snabba värmepulser som gör att ytliga blodkärl och pigmentfläckar förstörs utan att huden runt omkring skadas.

Dessutom reduceras fina linjer efter några behandlingar. Cellerna i kroppen stimuleras så att de producerar mer kollagen och elastin – man kan säga att huden föryngras.

Huden får bara en lätt rodnad och det går att gå tillbaka till jobbet direkt efteråt.

Hur länge består resultatet?

– Vi rekommenderar att man gör om behandlingen efter sex månader, säger Yessica Fredriksson.

Hon applicerar först en tjock kylgel, som håller en temperatur på mellan noll och plus två grader, på området som ska behandlas. Kylningen är mycket viktig för att undvika brännskador. Sedan lägger hon apparatens handtag mot gelen och en "blixt" av gult ljus syns. En kort smärta, som av nålstick, kan kännas.

Resultat efter några veckor

För pigmentfläckar eller ytliga blodkärl märks resultatet några veckor efter första behandlingen. Det tar den tiden för fläcken att vandra upp till hudytan och försvinna. För fina linjer krävs ungefär fyra – fem behandlingar med några veckors mellanrum.

Birgit Eklund, klinikchef och kirurgspecialist på Gamla Stans Laser- och Kirurgmottagning, har 15 års erfarenhet av ljusbehandlingar.

Hon uppmanar alla som vill prova IPL att försäkra sig om att behandlingen utförs fackmannamässigt och säkert.

– Vi har arbetat med IPL i tre år. Det är en så avancerad behandlingsmetod att den kräver medicinsk expertis, säger hon.

VAD ÄR IPL?

Anna Björe ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode