IS-svenskarna

SVT möts av kritikstorm – efter skämt om IS

Av: 

Nils Lolk

NÖJE

”Svenska nyheter” gjorde satir om IS-anhängare.

Då kom kritikstormen på sociala medier. Nu slår SVT tillbaka.

– IS är ett gift för mänskligheten, det har förhoppningsvis alla förstått, säger SVT:s Jan Helin till Nöjesbladet.

I senaste avsnittet av SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” skämtades det om svenska IS-anhängare i ett videoklipp som sedan ledde till en hatstorm på sociala medier.

Klippet som heter ”Sverige skulle falla” har fått starka reaktioner efter att det lades upp. Flera påstår att skämten är islamofobiska och Instagram har valt att ta bort SVT:s inlägg från sin plattform efter att kommentarsfältet urartat i hat där användare attackerat varandra.

När Nöjesbladet når SVT:s programredaktör Jan Helin, 52, säger han att de inte delar bilden av att skämten skulle vara olämpliga.

– Vi har gjort ett satirinslag om terroristorganisationen IS och svenska myndigheters valhänta hantering av situationen. Det står vi för, skriver han i ett mejl.

Här skämtar programledaren Jesper Rönndahl om svenska IS-anhängare.

Kan ni ändå förstå att det riktas kritik mot klippet?

– Vi fattar att ingen vill blandas ihop med IS, oavsett var man har sin religion, och det var inte heller avsikten med videon. IS är ett gift för mänskligheten, det har förhoppningsvis alla förstått. De kritiker som vill påstå att vi sprider islamofobiska stereotyper om muslimen som terrorist, håller jag kort sagt inte med. Vi tror att publiken är klok nog att förstå skillnaden, skriver han.

Jan Helin säger att han respekterar Instagrams beslut att ta bort klippet.

– Det är en typ av utgivarbeslut av Facebook som äger Instagram. Jag kan se deras problem med polarisering, hat och hot i kommentarsfälten. Om det är tiderna eller deras algoritmer som är ur led får de själva svara på. Jag har inga synpunkter på deras beslut, skriver han.

Grälet med Kina

Tidigare har programmet fått stor uppmärksamhet efter sina inslag. I ett avsnitt drev programledaren Jesper Rönndahl, 39, med det uppmärksammade hotellbråket i Stockholm och visade upp en ”informationsfilm” för kinesiska turister. Efter sändning publicerades klippet både på SVT Play och på plattformen Youku, den kinesiska motsvarigheten till Youtube. Många blev upprörda och SVT anklagades för rasism av Kinesiska staten, som sedan krävde en ursäkt.

Då gick Rönndahl gick ut i ett avsnitt och bad om ursäkt, men endast till de som kände sig kränkta av skämten. Men konflikten slutade inte där.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort missnöje på SVT – anställda vittnar om allvarliga problem

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Jesper Rönndahl

SVT, Sveriges Television

Sociala medier