Favoriterna tog hem guldbaggarna i år

1 av 3
Anna Odell.
NÖJE

Favoriternas kväll. Edda Magnason vann. Mikael Persbrandt vann. Anna Odell prisades dubbelt.

Kvällens överraskning var Sissela Benn som Filippa Bark. Kulturministern såg plågad ut.

Och Tommy Körberg som fått Benny Andersson som medspelare till ”Med en enkel tulpan”.

”Monica Z” hade flest nomineringar och blev ena vinnaren med två skådespelarpris och Guldbagge för bästa regi.

Tillsammans med ”Återträffen” som vann för bästa film. Anna Odell fick också pris för bästa manus. Hennes film är absolut värd att belönas, men kanske just manus kan diskuteras eftersom hon själv säger att klippningen och skådespelarnas improvisationer var viktiga.

Men det är som vanligt. Vinnarjuryn snackar sig fram till en liten lagom fördelning åt olika håll. Tittarna röstade fram ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” till publikens pris. Väntat eftersom den setts av 1,2 miljoner svenskar.

Sissela Kyle klarade sig än en gång bra som programledare. En del syrligheter, men man är rätt trygg med henne på scenen. De obligatoriska omklippen av svenska filmer var hyggligt underhållande, med "Sällskapsresan" som zombiefilm i topp.

För det mesta snabba och rappa presentationer av prisutdelarna. Mest udda var Sissela Benn som sin figur Filippa Bark. Hon skulle tillsammans med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth dela ut Gullspiran till insatser för barn- och ungdomsfilm. Filippa Bark höll sin monolog medan kulturministern mest såg besvärad ut.

I synnerhet när Filippa Bark gjorde miner samtidigt som ministern läste motiveringen. Lukas Moodysson fick den Guldbaggen.

2013 var ett bra svenskt filmår. Guldbaggegalan var som vanligt ojämn.

Allt om Guldbagge-galan hittar du här! Bildspel, livechatt, tv-klipp och intervjuer med vinnarna.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM