Greta Thunberg

Malena Ernmans försvar – efter kritiken mot dottern

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

Greta Thunberg hyllades av stora maktpersoner förra året – men samtidigt har kritik blossat upp i sociala medier.

Nu går Malena Ernman ut och försvarar dottern.

– Det är många som inte vill att Greta ska höras, säger hon till Nöjesbladet.

Greta Thunberg, 16, uppmärksammades både nationellt och internationellt förra året när hon bestämde sig för att skolka från skolan och strejka utanför riksdagen för att uppmärksamma klimatfrågan.

Men reaktionerna har inte enbart varit positiva. Bland annat har äktheten i hennes engagemang ifrågasatts upprepade gånger av personer i sociala medier.

Nu går hennes mamma, artisten Malena Ernman, ut och försvarar sin dotter i ett inlägg på Facebook.

”Det finns ingen som har planerat eller uppmuntrat henne att göra det hon gör. Och hon har inga kopplingar till någonting som inte - till vår kännedom - är uteslutande ideell verksamhet. Vår familj har tillsammans skrivit en bok om klimatet som handlar om Greta och hennes syster Beata och hur dom har väckt vårt engagemang i bland annat klimatfrågan”, skriver hon bland annat.

”Vill inte att Greta ska höras”

Vissa har menat att Greta fått ersättning av miljöorganisationer, något som tillbakavisas av Ernman. Hon menar att boken ”Scener ur hjärtat” är ett tydligt bevis på dotterns engagemang.

”När den gavs ut så berättade vi tydligt att all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov. Där kan man läsa bland annat om hur Gretas klimatintresse började och hur det kom att förändra livet för hela vår familj. Den finns i pocket till så nära självkostnadspris som det är möjligt.”

Artisten brukar undvika att bemöta kritik i sociala medier men ser sig tvungen att göra ett undantag.

– Nu har det byggts upp så många konstiga och helt felaktiga påståenden under en så lång tid och då måste man tyvärr gå in och bemöta det. Det borde inte behövas men helt klart är det många som inte vill att Greta ska höras, säger hon till Nöjesbladet.

”Modiga tjejer”

Personer har också ifrågasatt varför föräldrarna har låtit Greta skolka från skolan för att strejka utanför riksdagen.

”Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan”, skriver Ernman i Facebook-inlägget.

I efterhand känner hon enbart stolthet över engagemanget.

– Vi är förstås enormt stolta över våra döttrar Beata och Greta. Dom är två väldigt modiga tjejer. Jag önskar att jag varit lika klok och stark som dom när jag var i deras ålder. Eller ens nu, säger Malena Ernman.

Även om det har varit en hel del kritik så är artisten övertygad om att det kommer att komma något gott ur det hela.

– Reaktionerna har också varit positiva. Jag tror inte jag sett ett enskilt inlägg som handlat om klimatet med så många delningar i Sverige. Så det är väldigt hoppfullt. Jag tror vi är i början av ett stort uppvaknande.

Gretas egna ord

Enligt Ernman har invändningar mot dottern gjorts på grund av att hon ”bara” är 16 år.

”Men det är lätt löst! Ingen behöver lyssna på Greta. Det räcker med att vi lyssnar på all den överväldigade mängd forskning som hon refererar till och utgår ifrån. För ingenting av det Greta säger är nytt. Det har sagts av otaliga forskare gång på gång på gång. Problemet är att nästan ingen velat lyssna. Och att dom som fortfarande verkligen inte vill att vi lyssnar fortsätter att hitta på alla tänkbara skäl till att det ska förbli så.”, skriver hon i inlägget.

Greta Thunberg tar själv kritiken med ro och meddelar via mammans sociala medier:

”Alla dom som framför kritik har en sak gemensamt och det är att dom inte förstår klimatkrisens fulla innebörd och gör man inte det så framstår ju det jag gör som helt obegripligt. Det hade jag självklart räknat med”, skriver hon.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Löwengrips udda fråga till Greta, 16

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Malena Ernman

Klimathotet

Klimat & miljö

Klimatförändringar