Mejla

Jan-Olov Andersson

Viktigast är att det blir bra tv

NÖJE

Nästa vår sänder SVT europeisk tv:s näst största direktsända tv-evenemang.

Från Malmö eller Stockholm?

Spelar roll… huvudsaken är att det blir bra tv.

Man skulle vilja ha varit en fluga på väggen med stora öron i närheten av Eva Hamilton, SVT:s vd, när resultatet i våras redan efter en timme av omröstningen kändes rätt klart, pekade på att Loreens ”Euphoria” skulle vinna. Hur gick tankarna?

Shit (även en adelsdam kan ta till sådana ord…), vad häftigt! Och vad jobbigt! Nu ska vi inte bara producera ett program som helst överträffar det från Baku, det ska vara ännu maffigare. Och var ska vi hålla till?

Globen i Stockholm är väl första arenan man tänker på. Men där är redan ishockey-VM inbokat.

Sedan har i förhandssnacket kretsat kring nya så kallade nationalarenan i Solna, Friends Arena. Kanske främst för att alla tror det är är givet att evenemanget måste äga rum i (närheten av) Stockholm och för att man vill slå något slags publikrekord för schlager-tv, den arenan ska ju kunna ta uppåt 65 000 personer...

Och så är det redan klart att den svenska Melodifestivalen avgörs där. Låter ju logiskt att man fortsätter med hela tjottaballongen på samma plats.

Det där har jag aldrig trott på.

I SVT:s public service-uppdrag ingår att man ska sända tv från hela landet.

Och även om SVT samarbetar med ett eventbolag som vill dra in så mycket pengar som möjligt, genom att sälja biljetter till en så stor publik som möjligt, så handlar det ju också om prestige; SVT vill göra ett så makalöst bra program som möjligt.

Kommer att tänka lite på Tore, scenografen på tv-programmet ”Svepet” jag jobbade med för sådär tjugo år sedan. När vi påpekade att scenografin i SVT:s studio 5 inte var så jäkla snygg, avfärdade han det alltid med orden:

– Spelar ingen roll. Det viktiga är hur det ser ut i tv-rutan.

Eurovison song contest kan sändas från var som helst. Malmö har infrastrukturen. Kastrups flygplats. Percy Nilsson som driver arenan i staden är en fixare av guds nåde.

Och när det gäller årets allra största tv-händelse i Europa – Champions League-finalen i fotboll – har väl aldrig någon tv-tittare brytt sig om från var den har sänts.

Det handlar om vad de vi ska titta på, presterar…

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Andersson