Molly kapad på Facebook: Är obehagligt

NÖJE

Falska romansrykten sprids på nätet

Foto: Molly Sandéns identitet har kapats på internet, och hon har felaktigt uppgetts ha en romans med One Direction-stjärnan Niall Horan. Människor kan råka illa ut och det kan skrivas elaka saker”, säger Molly om identitetskapningar.

Molly Sandéns identitet har kapats på nätet.

Syftet: Att sprida falska romansrykten.

– Det känns jätteobehagligt, säger hon.

Foto: Niall Horan.

Molly Sandén + One Direction-stjärnan Niall Horan = sant?

I alla fall på Facebook.

Den svenska sångerskans identitet har kapats. Någon har skapat konton i både hennes och pojkbandstjärnans namn – för att sedan para ihop dem båda virtuellt.

– Jag förstår inte varför man vill lägga så mycket tid på en sån grej. Det är jättemärkligt, säger Molly Sandén till Nöjesbladet efter framträdandet i ”Lotta på Liseberg” i går.

Hon har bara hört talas om låtsasromansen ryktesvägen. Men det är inte första gången någon försökt kapa hennes identitet. Enligt henne händer det ”oftare än man tror”.

Har försökt anmäla

– Jag märker ofta när vänner säger att något man skrivit på Facebook var kul och så har man inte skrivit något.

Molly Sandén tycker situationen känns riktigt olustig.

– Det känns jätteobehagligt. Man vet ju inte vad de gör, det är inget jag kan stå för. Människor kan råka illa ut och det kan skrivas elaka saker.

Samtidigt är det svårt att komma åt identitetspiraterna.

– Vi har försökt anmäla fejkprofiler men det dyker upp nya hela tiden ändå, så det är ingen idé att ens ge sig in i det där, säger Molly Sandén.

Att någon utger sig för att vara henne är inte det enda problemet sångerskan stött på genom att finnas på Facebook.

– Jag har fått min profil raderad två gånger för att jag ”utger mig för att vara någon jag inte är”. De har trott att mitt konto varit ett fejkkonto.

Miljontals fejk-konton

 83 miljoner av alla Facebook-konton bryter mot reglerna, rapporterar BBC. Enligt företagets egen statistik är det 8,7 procent av nätverkets 995 miljoner konton. Mer än hälften av dessa är duplicerade konton, vilket Facebook definerar som ”ett konto en användare skaffar utöver hans eller hennes huvudkonto”.

ARTIKELN HANDLAR OM