Eurovision song contest 2016

SVT:s löfte: Ingen censur i Eurovision

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Burop kommer inte censureras när Eurovision sänds från Globen i maj.

Det lovar SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Vi vill självklart göra en autentisk show, vi kommer inte att censurera olika delar, säger hon.

Publiken i arenan buade högt varje gång den ryska artisten fick höga poäng. Men tv-tittarna hörde bara applåder.

Efter sändningen av Eurovision song contest 2015 i Wien togs de maskerade buropen till och med upp i Sveriges riksdag när ledamoten Bengt Eliasson (L) krävde att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skulle garantera att censuren inte skulle upprepas när Sverige nu står som värd för tävlingen.

”Vi kommer inte att censurera”

Nu lovar SVT:s vd Hanna Stjärne att man inte kommer använda sig av förinspelade applåder för att maskera eventuella burop när årets tävling sänds från Globen i maj.

Kan du garantera att SVT inte kommer censurera eventuella burop inne i arenan i år?

– Vi vill självklart göra en autentisk show, vi kommer inte att censurera olika delar, säger hon.

Martin Österdahl som är SVT:s exekutiva producent bekräftar att man inte tänker använda sig av förinspelade applåder.

– Det där är inget som vi som producerar den internationella signalen lägger på eller ändrar på något sätt. Vi filmar av det skeendet som sker inne i arenan. Samtidigt kommer vi vädja till att det här är en kväll när vi lägger allt annat åt sidan och förenas i fest och glädje och musik och uppmuntrar till fairplay i tävlingen, säger han.

”EBU skulle aldrig be om det”

Eurovision arrangeras av den europeiska tv-unionen EBU och högsta chef för tävlingen är Jon Ola Sand. Han hävdar att de förinspelade applåder som användes i Wien inte var till för att censurera burop.

– Det blev inte censurerat förra året. EBU skulle aldrig be om det, vi bad inte om det förra året och kommer inte att be om det i år, säger Sand.

Men när man tittar på förra årets sändning så är det ju tydligt hur det på ställen där man i arenan hörde burop i sändingen i stället hör märkliga applåder och visslingar. Det låter plastigt.

– Som sagt vi har aldrig bett om det. ORF (den österrikiska tv-kanalen) använder förinspelade applåder för att täcka upp ljud mellan låtarna, det är en vanlig produktionsmetod, som de använde sig av. Det har inget med censur att göra. De använder en ”swewetener” som ligger som applådljud mellan låtarna, men det användes aldrig som censur, säger Sand.

På måndagen presenterade SVT årets logga och slogan, ”Come together”, för Eurovision song contest i Stockholms stadshus.

Såväl SVT:s vd Hanna Stjärne som Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård betonade vikten av yttrandefrihet under den direktsända presskonferensen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snart är det mors dag - beställ en vacker bukett till mamma här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Pojkbands-stjärnan klar för Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest 2016

Bengt Eliasson

Eurovision song contest

Hanna Stjärne

Alice Bah Kuhnke

Melodifestivalen