– Klart inte kul att bli utpekad

avJan-Olov Andersson

NÖJE

”Amy”-regissören om Winehouses pappas skuld till tragedin

1 av 4

Asif Kapadia, 43, har gjort den hyllade filmen ”Amy”, som skildrar sångerskan Amy Winehouses (1983–2011) liv och karriär.

En film som har fått pappan Mitch att bli skogstokig och ångra sin medverkan.

– Amy missbrukade droger och alkohol sedan tidig ålder. Det är klart det inte är kul att bli utpekad som den ansvarige som inte ens försökte göra något åt det, säger regissören till Nöjesbladet.

Vi träffas under Cannes-festivalen där filmen hade världspremiär.

När man har sett filmen, som har premiär i dag, är det lätt att förstå att pappa Mitch ångrar att han är med så mycket. Vi får veta hur han strax efter Amys födelse, började bedra sin fru i många år, innan han till sist lämnade familjen.

Avstyrde rehab

Vi får se hur han säger att Amy, strax efter genombrottet och redan stor missbrukare av droger och alkohol, inte alls behöver åka på rehab, utan i stället övertalar henne att slutföra sin pågående turné.

Vi får se hur de mot slutet av hennes liv förenas på en väst­indisk paradisö och hur Amy besviket konstaterar att pappan släpat med sig ett eget filmteam, för att göra en film om sitt liv.

– Fast du vet den kommer att handla om mig, säger hon uppgivet.

Asif Kapadia berättar att båda föräldrar var med på filmprojektet från start.

Varandras raka motsatser

– Amys mamma Janis tycker jag väldigt mycket om. Hon medverkar inte så mycket i filmen. Dels för att hon har varit sjuk i MS under flera år. Dels är hon väldigt blyg och helt ointresserad av uppmärksamhet.

– Mitch är raka motsatsen. Han älskade att vara med. Många i Amys omgivning tycker filmen skildrar Amys förhållande till föräldrarna på ett äkta sätt. Den visar upp vad missbruk kan göra. Och vem som inte försökte stoppa det …

Från samma kvarter

Varför gjorde du filmen? Var du en stor Amy Winehouse-beundrare?

– Egentligen inte. Jag var mest lite stolt över att en ung tjej från samma kvarter som jag i norra London fick så mycket uppmärksamhet. Det var någon på skiv­bolaget som gillade min film om racer­föraren Ayrton Senna (1960–1994) och trodde att jag var rätt man för uppdraget.

”Visa hur härlig hon var”

Vad var din tanke med filmen?

– Att ge Amy Winehouse upprättelse. Att visa vilken begåvad artist och vilken levnadsglad och härlig människa hon var, innan allt gick åt helvete.

– Framgångssagan och det tragiska slutet var ju ganska givet att ha med. Nyckeln till filmen var när jag träffade hennes barndomskompisar och första managern och förstod hur mycket privat­filmer de hade med henne­ som ung.

– För filmens skull, var Amy ung i precis rätt tid. I dag filmar folk annorlunda. Mer självupptaget, för att lägga upp skrytsamma bilder på Instagram.

Amy Winehouse (1983–2011)

Brittisk popsångerska från London. Började skriva och sjunga egen musik som 13-åring. Debutalbumet ”Frank” (2003) hyllades och blev stort i Europa. Andra albumet ”Back to black” (2006), med hitsingeln ”Rehab”, gjorde henne till världsstjärna. Hon vann fem Grammys, nytt rekord för en kvinnlig artist.­ Hon missbrukade både alkohol och droger regelbundet. Blott 27 år gammal hittades­ hon död i sin bostad 23 juli 2011. Dödsorsaken var akut alkoholförgiftning.

Asif Kapadia

43-årig regissör född och bosatt i London. Har indiska föräldrar. Tidigare filmer: ”The warrior” (2001), med Bollywood-stjärnan Irrfan Khan som krigare i gamla tiders Indien. ”The return” (2006), psykologisk thriller med Sarah Michelle Gellar. ”Far north” (2007), om två kvinnor och en soldat, spelade av Michelle Yeoh, Michelle Krusiec och Sean Bean. ”Senna” (2010), framgångsrik, hyllad och prisbelönad dokumentär om den brasilianske racerföraren. ”Ali & Nino”. Inspelning pågår i Turkiet och Azerbajdzjan. En kärlekshistoria som utspelas strax före första världskriget.

ARTIKELN HANDLAR OM