Trots protesterna – Alexander Bard tillbaka i ”Talang”-juryn

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2018-08-08

I början av året skrev över 10 000 personer på en namninsamling för att få bort Alexander Bard från TV4:s ”Talang”.

Nu är han återigen aktuell som en av jurymedlemmarna.

– Jag väcker känslor och är kontroversiell. Du kan inte ha en jury i ett stort tv-program som ”Talang” som är helt menlös. Jag drar en massa tittare och det gör de andra i juryn också, säger Bard.

Under våren stormade det runt Alexander Bard, 57, som fick kritik för sina uttalanden på sociala medier kring Metoo-rörelsen om kvinnor och feminism.

Över 10 000 personer skrev på en namninsamling för att få bort honom som jurymedlem i den säsongen av ”Talang”.

Namninsamlingen gav dock ingen effekt – TV4 lät meddela att protesterna inte påverkar hans jobb som jurymedlem i ”Talang”.

“På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skrev Lotta Andersson, exekutive producent för ”Talang” i ett mejl till Nöjesbladet då.

Kommer tillbaka till ”Talang”

Och i höst är Alexander Bard återigen aktuell i ”Talang”, tillsammans med övriga medlemmar från förra årets uppställning: Bianca Ingrosso, LaGaylia Frazier och David Batra, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Jag älskar att jobba med Bianca Ingrosso! Jag tycker hon är helt fantastisk. Och så trivs jag jättebra med LaGaylia och David också. Det känns som att vi fyra har en väldigt bra kemi. Vi räckte hela säsongen och slutade med fantastiska tittarsiffror, så det var ganska självklart att TV4 också frågade oss om vi ville köra en säsong till. Vi kände alla att vi har en växel till att lägga i, säger Alexander Bard när Nöjesbladet når honom på telefon.

Han poängterar att han i ”Talang” medverkar i egenskap av domare och ingenting annat. ”Stormen” i våras var egentligen ingen storm, menar han, utan en riktad sociala medier-kampanj. Strax efter att uppropet blev ett faktum, startades dessutom en motkampanj till Bards fördel, ”Stötta Alexander Bard”.

Bard: ”Jag drar tittare”

– Den stormen var väldigt, väldigt påhittad. Det var en liten grupp på sociala medier som bestämde sig för att kasta sig på mig mitt under Metoo-hysterin. Det kan jag inte ta på allvar särskilt mycket. Jag tycker snarare att det är bra att jag väcker känslor och är kontroversiell. Du kan inte ha en jury i ett stort tv-program som ”Talang” som är helt menlös. Jag drar en massa tittare och det gör de andra i juryn också, för det är ju en spännande jury som det finns hetta och passion i, säger han och fortsätter:

– Att man ska få sparken från sitt jobb och inte kunna ha sin åsikt är ju fruktansvärt. Mina politiska åsikter, eller vad jag håller på med i övrigt, har ju ingenting att göra med min insats i ”Talang”.

TV4: ”Gjorde ett superfint arbete”

Lotta Andersson bekräftar att castingarbetet är i full gång. Hon berättar också att kommande säsong innehåller en ”spännande nyhet”.

”Det är oerhört kul att se att så många söker och vill vara med i programmet. Juryn gjorde ett superfint arbete i programmet förra säsongen och det känns kul att alla var peppade på att kliva in i ännu en säsong tillsammans. Vi har dessutom en stor och spännande nyhet med årets säsong som vi kommer att kunna avslöja inom kort”, skriver hon i en kommentar till Nöjesbladet.

”Talang” har premiär under våren 2019.

ANNONS