Upplagt för publiksuccé

NÖJE

Peter Jihde, Carolina Gynning , singelmammor och morden i Fjällbacka.

Där har ni garanterat några av höstens främsta ”snackisar” bland tv-tittarna.

SVT:s sportstjärna till TV 4 är en av flera spektakulära övergångar mellan kanalerna. Han ska bli sportankare, förstås, men också leda ”Idol”.

Frågan är: Vill Peter Jihde leda ”Idol” för att han verkligen brinner för programmet?

Eller för att han, efter fiaskot med egna pratshowen på SVT, prompt vill stå i centrum i ett brett och populärt tv-program?

Har en känsla av att ”Idol” kan bli lite grann av en uppförsbacke för Jihde.

Särskilt som han redan tycks ha hamnat i konflikt med juryn, innan han ens har träffat dem. Och hittills har deltagarna alltid varit viktigare än programledarna.

Vilka ämnen hon än tacklar, vilka människor hon än möter, så kan vi nog vara säkra på en sak när det gäller Carolina Gynnings programserie i Kanal 5 – det kommer att handla väldigt mycket om Gynning själv.

Mycket medie-uppmärksamhet och hennes kändisstatus lär stiga med raketfart. Samtidigt är det få tv-profiler som så många retar sig på. För snygg, för självsäker, för mycket partybrud, för bred skånska, för mycket framgång bara för att hon haft sex i ”Big Brother”. Om så bara alla som vill se henne misslyckas slår på tv:n, blir det tittarsuccé.

Ville folk se kärlekskranka bönder, så lär igenkänningsfaktorn bli ännu högre när ett antal singelmammor nu ska försöka hitta en partner via en dokusåpa.

Man kan ha en etisk diskussion kring att på detta sätt exploatera barn i rutan. Vore jag singelmammornas ex, skulle jag kräva enskild vårdnad om barnen.

Men sådant behöver ju inte tv-tittarna bry sig om, egentligen. De snuttar TV 3 visade när de presenterade sin hösttablå, gav känslan av en må bra-dokusåpa i just samma stil som ”Bonde söker fru”. Det doftar tittarsuccé.

Det gör det även om SVT: s filmatiseringar av Camilla Läckbergs böcker. Så länge man inte skalar bort för mycket av den familjeskildring som gör historierna till mer än bara spännande deckare, är det svårt att misslyckas med dem.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM