”Vi är väldigt tunga av oss”

NÖJE

GÖTEBORG. Det tog tre program.

Sen vågade Mia och Klara tro på framgången.

– Fram till dess var vi rädda att vi skulle behöva gå ut med papperspåse över huvudet.

Foto: begraver ”tjejhumorn” Klara Zimmergren och Mia Skäringer vill inte prata om nån särskild ”tjejhumor”. ”Är det inte dags att begrava det begreppet?”, säger de.

Det har gått snabbt – och samtidigt rätt så långsamt.

För trots att det är 10 år sedan Mia Skäringer, 31, och Klara Zimmergren, 40, ”fick feeling för varandra” och började göra sketcher i radio, är det först i år som de slagit igenom på bred front.

Och som så ofta är det tid i tv som det stora genombrottet hänger på.

– Länge fick vi lyfta telefonluren för att lyssna om någon var där – nu har vi mer uppbokningar än vad vi hinner med. Så på så sätt är skillnaden stor på hur det var före och efter tv-programmet, säger Mia.

Tragikomiska figurer

Och samtidigt är skillnaden marginell.

För konceptet i den kritiker- och tittarhyllade tv-serien ”Mia och Klara” är detsamma som i den uppskattade P3-showen ”Roll on”. Det är samma tragikomiska karaktärer som gestaltas av samma humorduo.

Varför gillar folk det här?

– De känner igen sig, säger Mia. Vi har en fingertoppskänsla för de små igenkänningsdetaljerna. Vår humor bottnar i ångest och sorg och det är ju mycket det som livet handlar om. Vi är överlag väldigt tunga av oss, går mest på tunga svenska filmer, lyssnar på tung musik och när vi någon gång sitter på krogen blir det tunga samtal.

Var oroliga

Men kunde ni ana att programmet skulle bli så framgångsrikt?

– Vi var oblyga nog att tro på det vi gjorde, säger Klara. Fast samtidigt var det nervöst eftersom karaktärerna ligger så nära oss själva och man var ju orolig för hur folk skulle reagera. Det dröjde tre program innan vi kände att det här går vägen.

– Fram till dess var vi rädda att vi skulle behöva gå ut med papperspåse över huvudet, säger Mia.

Nu spånar duon på material till uppföljarserien som kommer i SVT nästa höst. En del karaktärer skrotas, medan andra fördjupas.

– Vi vill ju bjuda på något nytt, inte rapa upp samma grej en gång till. Så expediterna får exempelvis vila. De är tillräckligt trasiga som de är. Det skulle bli för mycket att vrida upp dem ett snäpp till och låta dem stå där i butiken och skrika ännu högre, säger Mia.

– Samtidigt kommer vi visa mer rörande sidor hos de andra. Tabita följer vi med på jobb för att ge ett helhetsperspektiv av henne, säger Klara.

”Ett jävla plockepinn”

Nya karaktärer då?

– Just nu spånar vi mest, men vi är intresserade av andra serviceyrken. Det är fascinerande med kassor och vårdsystem, säger Mia.

– Fast egentligen är det för tidigt att prata om det där. Än så länge är det ett jävla plockepinn av allt.

Fotnot: Nöjeslistan är framröstad av Aftonbladets nöjesredaktion.

Nöjeslistan 2007

10. Mia och Klara

Mia och Klara har inte mycket till övers för "det rätta och bajsnödiga" – och just därför gillar vi dem. White trash-morsan Tabita och och frisören Gulletussan är diskbänksrealism genom en skrattspegel, men allra bäst – och mest skruvade – är Mia och Klara när de spelar sig själva. Radiorösterna har kommit till tv för att stanna.