Ica + Whyred= SANT!

avNina Johansson

NÖJE

Designar shoppingkasse till förmån för miljön

Livsmedelskedjan Ica i ett samarbete med populära klädmärket Whyred? Nej, du har inte läst fel..

– Det är kul att samarbeta för miljön, säger Whyreds chefsdesigner Roland Hjort.

I dag lanserar ICA en specialdesignad shoppingkasse. Bakom motivet står det svenska Whyred och kassen säljs till förmån för Världsnaturfonden (WWF).

– Det är kul att Whyred är det första svenska designvarumärke som samarbetar med en stor livsmedelskedja för miljön. Kassarna får stor spridning och dessutom får Världsnaturfonden WWF ett rejält bidrag till sin viktiga verksamhet, säger Whyreds chefsdesigner Roland Hjorth.

Miljönmedvetenhet är trendigt

Kassen är tillverkad av återvinningsbar polypropylen-plast och går att använda vid många handlingstillfällen.

Specialdesignade shoppingkassar som kan användas om och om igen är en stor internationell trend. Några exempel är kedjorna Whole Foods, som kommer att sälja Anya Hindmarch’s bag "This is not a plastic bag" och Tesco, som samarbetat med Katherine Hamnett med en hel kollektion kläder i ekologisk bomull. Även designer och varumärken som Martin Margiela, Marni, Stella McCartney och det klassiska, franska lyxvarumärket Hermés har egna varianter av shoppern.

Kommer att finnas i hela landet

Whyredkassen säljs från och med 17 september och året ut hos ICA-handlare över hela landet så långt lagret räcker. Priset på kassen är 50 kronor och vinsten, 5 kronor per kasse, går oavkortat till WWFs arbete.

Så hoppa över plastkassen nästa gång du går till butiken!

Mer om mode och miljö:

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode