Rosa skjortor på män, bu eller bä?

NÖJE

Alexander Karlsson svarar på läsarnas frågor om herrmode

undegaard säger: Hallå, om du får bestämma, vilket är en mans MÅSTE plagg, och vilket är ett som absolut inte ska vara med i garderoben? Vilka accessoarer tycker du en man ska ha?

Alexander Karlsson säger: Hej! Några måsteplagg är en bra basgarderob. En snygg skjorta, snygga jeans, skor för olika tillfällen och när det är kallt, en trench. Linnet kan du gärna hoppa över. Och gällande accessoarer så är klockan mannen bästa vän, följd av en snygg väska.

tjeej säger: vad är det för jackor som bär till hösten,hjälper broshan?:)

Alexander Karlsson säger: Jag tror vi fortfarande kommer se mer av de midjekorta jackorna, både i skinn och tyg. När det blir kallare kommer rock, trench och parka att bli stort.

John säger: Hörru, Alex! Förra veckan tipsade du om att man kunde köpa skräddarsydda skjortor på nätet ganska billigt. Men vilka sidor och hur mycket kostar det? det finns typ hundra svenska sajter och priserna variere - hur ska man veta vilken som är bäst?

Alexander Karlsson säger: Hej John! Ja det finns en del, utan att göra allt för mycket reklam så kan jag säga att jag testat Tailorstore och blev nöjd, billigt som attan också.

Pillan68 säger: Hej, NÄR ska klädmodet att ha byxorna på nedre rumpdelen ta slut?????? Det är så hemskt fult så det inte är sant. Varför ska killarna i Sverige se så feminina ut? När blir det MANLIGT mode??? Camilla

Alexander Karlsson säger: Tja att ha byxorna så långt nere känns väl rätt så högstadieaktigt, bara för att showa kallingarna. Inte speciellt feminint heller tycker jag... Men smalare brallor kommer fortsatt vara starkt. Men midjorna blir högre framöver, då slipper man lite av problemet.

johan säger: vilka jeans kommer vara inne i höst?

Alexander Karlsson säger: Det kommer vara fortsatt smalt och rådenimen är inte död än. Skillnanden mot förra säsongen är att midjorna är lite högre.

Peter Niss säger: Rosa skjortor på män, bu eller bä?

Alexander Karlsson säger: Svårt! Beror lite på sammanhanget och framförallt personen. Ljusrosa skjorta kan t.ex. vara snyggt till grå kostym. Men problemet är att det lätt blir en stereotyp överklassoutfit om man försöker matcha annorlunda.

Lina säger: Hej, vilka är de viktigaste färgerna när det gäller killkläder/herrmode i höst?

Alexander Karlsson säger: Grått, svart och brunt. Riktigt höstligt alltså. Mörkblått blir också stort och färgklickarna kan vara t.ex. klart röda.

Mr C säger: Hej Alex, tycker du det blir för mycket med hängslen, nå shjyst skärp och en slips? Typ ett par halvtajta svarta jeans med skärp och hängslen, svart linne med slips och en stickad tröja.

Alexander Karlsson säger: "Never trust a man who cannot trust his own pants" som de säger i Once upon a time in the West, en klassisk spaggetthi-western. Hängslen och skärp blir för mycket, de fyller ju samma funktion. Jag tycker du ska köra på hängslena bara, det kommer bli snyggt! Linne och slips? Ska det inte vara en skjorta med där nånstans också? Annars är slipsen lite överflödig...

undegaard säger: Vilken typ av klocka är det man som man ska ha då, och vilken typ av väska?

Alexander Karlsson säger: Satsa på en klocka som passar dig och din stil, sen beror ju det på om du brukar vara sportig/rockig/elegant/whatever. Vill du ha en klocka som passar till det mesta, välj då en stilren variant i t.ex. silver med svart armband. Väskor börjar det finns ett bra utbud av nu. Jag tycker weekendbag är snyggast.

Iggy säger: Hallå där, Kort midjejkavaj, gärna vit, av eller på?

Alexander Karlsson säger: Kan helt klart vara snyggt. Lite kortare varianter gäller fortfarande och vitt är rätt vågat, känns lite kaxigt. Snyggt till ljusa jeans

Fredrik säger: Hoj! Ytterplagg, särskilt till vintern, är ingen billig historia. Vad ska jag leta för att fynda en schysst plagg som håller flera säsonger??

Alexander Karlsson säger: Ett tråkigt svar är dunjacka. Det kostar några tusen, är inte särsklit snyggt men har ju i princip varit på tapeten det senaste decenniet. Fördelen är ju att det är varmt. Men snygga och hyfsat billiga ytterplagg finns det också gott om, H&M, har alltid olika godbitar. Rock/trench i all ära, på vintern här behövs det riktigt vara säkert. Vill du att det ska hålla flera säsonger, köp då ett plagg som är så stilrent som möjligt.

Peter Niss säger: Finns det något nyutt märke som du tror komer att slå i höst/vinter?

Alexander Karlsson säger: Oj, svår fråga. Jag tror L'ecole National kommer att växa ännu mer och bli ett vanligare som alternativ till Filippa K/Acne och på skofronten verkar Bobbie Burns ta sig framåt snabbt, förmodligtn mycket på grund av bra priser.

KalleKula säger: Vad för skor är det som gäller nu, är det någon speciell sort man bör satsa på

?

Alexander Karlsson säger: Ska vi fortfarande prata sommar så är fortfarande tygskor ett bra val. Kolla vi framåt mot hösten så blir det en återgång till lite mer eleganta skor. Rätt slimmade och inte lika klumpiga som vanliga finskor. På sikt tror jag kängor kommer bli höstens grej, kanske till och med lite stövelliknande skor för killar också.

kalle säger: Är Members only jackorna fortfarande okej att köpa ?

Alexander Karlsson säger: Absolut. Nu känns det som om hypen har lagt sig och faktum kvarstår, det är snygga jackor.

Freddan säger: Vilka är Sveriges bäst resp. sämst klädda män och kvinnor i dina ögon?

Alexander Karlsson säger: Fick en liknande fråga tidigare och då kunde jag inte svara, men nu har jag tänkt till lite. Snyggast klädda är såklart the Hives med Howlin' Pelle i spetsen. Alltid snyggast och med suveräna variationer på ett bra tema. Gällande kvinnor så känns ju Nina Persson som en otroligt bra stilförebild. Sämst klädd tänker jag inte säga någon ensklid men jag är ingen fan av tajta linnen på biffiga bringor, tumringar, feta tribaltatueringar och andra Big Brother-attribut.

Daniel säger: Vilka accentfärger gäller till hösten?

Alexander Karlsson säger: Testa rött och blått, det är snyggt till alla höstens färger.

Freddan säger: Förutom dig själv och Daniel på Café, vilka modejournalister finns för män i Sverige? Tror du att mäns intresse för mode och modejournalistik kommer (eller har?) öka lika mycket som kvinnors intresse har gjort de senaste åren?

Alexander Karlsson säger: Ja det tror jag definitivt. Tjejer och killars mode skiljer sig från varandra, likaså våra vanor och köpbeteenden. Men killar blir allt mer medvetna om mode och stil och väljer att konsumera mer medvetet. Sverige är ett rätt litet land men det är ändå imponerande med att det finns flera bra manliga modetidningar. Jag tror definitivt inte detta är en fluga utan det finns plats för mer intresse.

Fler svar från Alexander:

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode