Psykopater finns överallt – även i en dejtingsåpa

NÖJE

Som man bäddar får man ligga. Alla del­tagare i en dejtingsåpa i tv riskerar att få en psykopat på halsen.

Men det är naturligtvis skandal att TV3 och produktionsbolaget Meter för andra året i rad låter en före detta brottsling uppvakta de ensamma mammorna.

Är jag förvånad att en man, åtalad för våldtäkt men friad och sedan fälld för ett betydligt mindre brott, tagit sig genom castingprocessens nålsöga och nu under hösten ska försöka få ihop det med en av de kärlekskranka föräldrarna i TV3:s ”Ensam mamma söker”?

Inte ett dugg.

Cynikern inom mig vet ju hur krasst tv-kanalerna resonerar.

Det blir ”bra tv” ju tokigare, galnare och färgstarkare deltagarna i dokusåporna är.

Genom åren har åtskilliga deltagare i olika dokusåpor inte alltid haft rent mjöl i påsen.

Frågan är ju var man ska dra gränsen.

Folk som har begått brott och tagit sina straff, får ju sedan en ny chans i samhället. Så varför inte också i ett tv-program?

Är inte så säker på att så många skulle bry sig om en före detta brottsling skickades i väg till en öde ö för att svälta i ”Robinson”. Hade bara de andra deltagarna fått veta det i förväg och godkänt det, hade tv-cheferna i smyg nog förtjust gnuggat händerna och hoppats på något lagom intressant tv-bråk.

Det är dock naturligtvis mer moraliskt förkastligt när det gäller en dejtingsåpa som ”Ensam mamma söker”. Den har i grund och botten en positiv ton. Den vill att deltagarna ska hitta kärleken. Den måste köra med öppna kort.

Det är nog därför mamman är så rasande i artikeln här bredvid. Hon har behandlat denna deltagare på samma sätt som alla andra, som en tänkbar framtida kärlek. Hon känner sig förstås grundlurad.

Sedan kan förstås jakten på en partner gå fel var den än bedrivs. På krogen, nätet, egna arbetsplatsen – eller i ett tv-program.

Väljer man att söka kärleken inför hela svenska folket, minskar inte direkt risken för att hitta en partner med lika exhibitioniska och kanske till och med lätt psykopatiska drag…

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM