Norsk triumf och dansk besvikelse

NÖJE

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson om Novellfilmspriset

GÖTEBORG. Vann rätt film Novellfilmspriset? Vilken film vinner en miljon kronor? Vad tyckte Charlie Kaufman om ”Las Palmas”? Några frågor man funderat på när filmfestivalen går in i slutspurten.

SVT:s och filminstitutets novellfilmssatsning firade 10-årsjubileum och delade ut sina priser i lördags. Gustaf Skarsgårds regidebut om ängsligt mediafolk i Stockholm är träffsäkert och Petra Revenues komedi om en naken granne är rolig. Men välförtjänt vinnare blev Adam Bergs ”In”. Ger visserligen inte mycket för intrigen, om två män ( Johan Widerberg, Joakim Nätterqvist) på äventyr i en tågtunnel, men jäklar så suggestiv och snygg filmen är.

Inte konstigt att regissören är aktuell för en serietidningsactionfilm i Hollywood. Bakom sig har han både häftiga reklamfilmer och musikvideor åt brorsan Joakim Bergs band Kent.

Med en miljon kronor i förstapris lär tävlingen om bästa nordiska film på sikt locka ett allt starkare startfält. Av de jag hunnit se i år står norska ”Kongen av Bastøy” med Stellan Skarsgård i särklass. Fast... är det inte onödigt mycket jäv att ha Maria Bonnevie – som filmade med regissören Marius Holst för några år sedan – i juryn?

Festivalens skrattfest har ju varit dubbelt prisbelönade kortfilmen ”Las Palmas”, där regissören Johannes Nyholm låter sin sin ettåriga dotter spela fylletant på Kanarieöarna, omgiven av marionettdockor. Självaste Charlie Kaufman, den prisbelönade manusförfattaren, var också imponerad.

– Jag älskade idéen och hur den hade genomförts, sa han.

Dansken Per Flys filmer har man alltid stora förväntningar på efter trilogin ”Bänken”/”Arvet”/”Dråpet” och tv-serien ”Föreställningar”. Därför är ”Kvinden der drømte om en mand” festivalens stora besvikelse. Inte Michael Nyqvists fel, som bedragen man. Men Sonja Richters besatthet av en annan man, är bara så icke trovärdig.

ARTIKELN HANDLAR OM