Gladiatorn Sarah Bäckman mobbades grovt i skolan

Av: Zandra Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MALIN SYDNE
”Jag var utfryst, jag hade knappt några polare alls. Att jag hade namnet Sarah fanns inte, det var alltid ”tjockis” eller ”fetto”, säger Sarah Bäckman.

Från utfryst och mobbad till åttafaldig världsmästare i armbrytning.

Sarah Bäckman, 21, är TV 4:s nya gladiator.

– Jag får ofta höra att man inte kan se ut som jag gör, säger hon.

Sarah Bäckman som Spirit.
Foto: Petter Karlberg/TV4
Sarah Bäckman som Spirit.

Telefonen ringer från TV4 och en barndomsdröm går i uppfyllelse för Sarah Bäckman.

Allt går i en rasande fart.

Gladiatorn ”Stinger” har hoppat av och Sarah ersätter henne i sista stund.

– Jag bara droppade allt och åkte till arenan, det gick på en dag. Jag kollade alltid på ”Gladiatorerna” när jag var liten, det var det bästa jag visste, man ville bli en av de där gudarna. Så det här är en gammal dröm för mig som lever efter principen att vara kvinnlig och stark, säger hon.

Slet henne i håret

I dag är hon brutalt vältränad, men det fanns en tid då Sarah låg på soffan, drack fyra liter läsk om dagen och mådde skit.

– Jag var utfryst, jag hade knappt några polare alls. Att jag hade namnet Sarah fanns inte, det var alltid ”tjockis” eller ”fetto”, de kunde sparka in mitt skåp, riva sönder mina böcker och slita mig i håret. Och så fick jag mycket hatmeddelande på nätet där det stod att jag inte var värd att leva, att jag var ful och äcklig.

Sarah blev hårdrockare och för det blev hon ännu mer mobbad i skolan. Men en dag i åttonde klass hände någonting som skulle förändra allt.

– Jag vann en armbrytartävling, mot alla odds. Då började folk få upp ögonen för mig. ”Shit, hon är skolans starkaste tjej” sa folk när jag vann året därpå igen.

Anklagas för doping

Hon steg upp från soffan och började träna armbrytning seriöst. På ett år gick hon ner ”20-25 kilo” och började vinna priser.

I dag – 21 år gammal – är hon åttafaldig världsmästare.

Och äntligen rinner den negativa kritiken av henne.

– Jag får ofta höra att man inte kan se ut som jag gör, man kan inte vara världsmästare, så stark som jag är och 21 år gammal. Dopningsanklagelserna kommer lite hela tiden. Det är befängt och grundar sig på okunskap. De har ingen aning om hur mycket tid och uppoffring det ligger bakom för att nå dit där jag är i dag.

– Jag testas ungefär var tredje månad, allt skulle tas ifrån mig om jag skulle dopa mig. Det går visst att se ut som jag gör. Pröva att träna och leva mitt liv i sex år!

Publicerad: