Jag skrek av chock

NÖJE

Schlager-
stjärnans vän blev mördad nu ger hon mamman sitt stöd

I morgon kväll står DeDe på Melodifestivalens scen.

Men varje dag tänker hon på sin mördade vän Jennifer Andersson.

– Jag skrek av chock när jag fick beskedet.

Foto: GER STÖD Denise DeDe Lopez har blivit god vän med mamman till den mördade Jennifer, Dagmar Wallin-Andersson. De ringer ofta till varandra och stöttar varandra. Jennifers mamma har även skrivit en bok om mordet, Älskade Jennifer .

Denise ”DeDe” Lopez fick för ett och ett halvt år sedan ett av de värsta besked en människa kan få. En av hennes vänner hade blivit funnen mördad.

– Jag skrek av chock. Det kändes som om någon slet hjärtat ur kroppen.

Det var en av hennes mammas närmaste vänners dotter som mördats. Jennifer Andersson var en livsglad artonåring som tränade karate och var medlem i svenska juniorlandslaget.

Hon blev mördad av en äldre man vars karategrupp hon hjälpt till att träna. Han hade gett henne presenter och skickat sms men inte fått något gensvar. Jennifer hittades strypt bakom en skola i Nacka den 21 juni 2001.

Ringer varandra

Genom sorgeprocessen har DeDe och Jennifers mamma Dagmar Wallin-Andersson stöttat varandra. Dedes mammas vän är numera också hennes vän.

– Denise lotsar mig genom det här på ett elegant sätt. Jag kan ringa henne när som helst på dygnet, säger Dagmar.

DeDes kommande album ”Slave to the sound” är tillägnat Jennifer.

– Jag har följt henne sen hon var nyfödd. Hon kändes som en släkting. Även om vi inte träffades så ofta så hade vi ett självklart band.

En låt om Jennifers öde

En låt på skivan – ”Last to know” handlar om Jennifers öde.

– Texten till låten bara kom, det gick på mindre än en halvtimme. Det var svårt att spela in låten, men för mig var det ett sätt att bearbeta sorgen.

Hon har ett viktigt budskap med sin låt.

– Det fanns folk som visste saker, som såg tecken på vad som skulle hända men som inte vågade slå larm. Det är det viktigaste jag vill förmedla – att ser man någon i knipa så ska man inte hålla tyst. Det kan vara särskilt svårt för unga människor som vill vara lojala mot en kompis, men man måste.

DeDe känner att Jennifer fortfarande finns med i hennes liv, men på en annan sorts nivå.

– Jag pratar med Jennifer varje dag, även om jag inte kan se eller ta på henne. Jag får ett gensvar när jag ber henne om råd.

DeDe var med under rättegången då mördaren dömdes till tio års fängelse.

– Jag önskar att vi hade hårdare straff i Sverige. Människor som gör sånt här ska inte vara ute i samhället, de är en fara för oss andra. Varför ska han få en andra chans när Jennifer inte får det?

Bildat ett stiftelse

Dagmar håller på att bilda insamlingsstiftelsen ”Jennifer Anderssons minnesfond”. Den ska dela ut stipendier för fortbildning till kvinnliga idrottslärare och poliser som utreder mord. Pengar kommer bland annat in från försäljningen av boken ”Älskade Jennifer” som Dagmar skrivit.

– Det finns folk som säger att jag ska släppa det som hänt. Men Denise och många andra står bakom mig. Vi ska inte låta det som hände Jennifer glömmas.

46-åringen dömdes till tio år för mordet

Tidigare:

Sofia Larsson