Kollegorna: ”En jätteförlust att Jihde slutar”

avJakob Meijer, Leo Pettersson

1 av 4

Peter Jihde lämnar TV4 för MTG och TV3.

Nu kommenterar kollegorna Jihdes beslut.

– Jag bölade ögonen ur mig, säger Tilde de Paula Eby i TV4:s direktsändning.

Nöjesbladet har på onsdagen avslöjat att Peter Jihde, 46, byter kanal efter 18 år. Han lämnar ”Nyhetsmorgon och TV4 för MTG och TV3.

Jihde berättade själv om beslutet för Tilde de Paula Eby tidigare under dagen.

I TV4:s direktsändning kommenterar Jihdes parhäst och kollega i Nyhetsmorgon, Tilde de Paula Eby beskedet.

– Jag började gråta om jag ska vara helt ärlig när han berättade för mig. Det förvånar mig inte mycket att han slutar på topp. Han är i ständig rörelse, säger Tilde de Paula.

– Vi får väl egentligen tänka att vi håller Peter Jihdes anda uppe och hedrar honom genom att fortsätta arbeta stenhårt för att utveckla Nyhetsmorgon. Det är precis det han har gjort. Han har varit en enorm drivkraft.

Hon berättar att hon ”bölade ögonen ur sig” – för sin egen skull.

– Det är en vän och grym kollega som jag inte kommer få träffa varenda dag som nu. Men om jag ska ta hans perspektiv så är jag ju jätteglad naturligtvis.

Tilde de Paula Eby: ”Han blev min vän”

Hon beskriver Jihde som en intensiv kollega.

– Jätteintensiv och utvecklande. Jag hade gjort Nyhetsmorgon i tio år när han började, att han skulle kunna lära mig så mycket trots att jag jobbat i ett decennium hade jag inte förväntat mig. Jag är väldigt glad för det, säger hon i sändningen.

Genom åren har paret bjudit på många komiska ögonblick i Nyhetsmorgons studio, däribland en omskriven ”rump-chock”, när Tilde de Paula Eby hängde i romerska ringar.

– Ögonblick när man brister ut i gapskratt över situationer man aldrig kunnat förutse är skitroliga naturligtvis. Men det jag kommer att sakna är att han blev min vän. Att han på riktigt brydde sig om mig. Att jag bryr mig om honom, och att han alltid kom in med energi och med framåtlutad superanda. Det är det jag kommer sakna.

Nu ska Tilde de Paula Eby på en ny kollega bredvid sig. Hon vet inte vem det kommer att bli, men hon har några krav.

– Man måste vara snäll och man måste vara vaken, säger hon. 

”Skickligaste programledaren”

När Nöjesbladet får tag i kollegan Anders Pihlblad, 49, har han just fått reda på nyheten genom en pushnotis.

– Jag fick precis veta det. Det är ju jättetråkigt. Peter Jihde en av Sveriges absolut skickligaste programledare och jag tycker verkligen att det är jättetråkigt att han slutar, säger han och fortsätter:

– Det finns får programledare som når upp till hans kaliber. Han är ett unikum i svensk tv. Han är verkligen en av hade riktigt stora, tycker jag.

”Programmet i sig är starkt”

Framför allt menar han att Jihde har en bredd som få andra programledare har.

– Han har en förmåga att sätta sig in i de mest komplicerade ämnena och göra det enkelt för tittaren, säger Pihlblad som nämner TV4:s valbevakning som ett bra exempel på det.

Är det ett stort tapp för Nyhetsmorgon?

– Alltså, det är klart att det är en jätteförlust att han slutar. Men programmet i sig är så starkt. Det är ett fantastiskt starkt program.

Finns det något minne med Peter som sticker ut?

– Ja, en mycket storartad insats som han gjort är att han har lyft hela frågan om diabetes. I min familj, där vi har personer som har diabetes, har det varit oerhört oerhört betydelsefullt att han har lyft en fråga på ett sätt som ingen annat kunnat göra i Sverige, säger Pihlblad.

Soraya Lavasani: ”Var en trygghet för mig”

TV4-kollegan Soraya Lavasani kommer även hon sakna Peter Jihde.

– De är jättetråkigt, verkligen. Peter har varit en väldig trygghet för mig när jag började min Nyhetsmorgon-resa. Han är så erfaren och en väldigt duktig programledare. Det var tryggt för mig att luta mig åt honom när nerverna var på helspänn och man var nervös i början, säger hon till Nöjesbladet.

Hon beskriver honom som en kollega hon kunde lita på och som alltid hade hennes rygg.

– Jag har lärt mig väldigt mycket av honom, så det kommer bli väldigt tomt, säger Soraya Lavasani.

– Jag tycker hans största förmåga som programledare är att skapa en röd tråd genom hela programmet. Från start till mål är han väldigt bra på att binda samman allting. Där har jag försökt lära mig så mycket som möjligt. Han kommer verkligen att saknas.

Få bästa kollen på Nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM