Mandelmanns har fått bygglov – efter bråket med grannarna

avMathilde Albinsson

Mandelmanns parkeringsplaner provocerar grannarna.

Men nu har paret fått bygglov för att anlägga en ny parkering och bygga en butik, skriver Skånska dagbladet.

– Vi skulle aldrig göra en ful parkering och vi vill inte förstöra några våtmarker, har Gustav Mandelmann tidigare sagt.

Förra sommaren fick ett ösregn bilarna att slira omkring på paret Mandelmanns besöksparkering. I vintras lämnade Gustav och Marie Mandelmann in en ansökan om bygglov för en ordentlig parkeringsplats. Ansökan omfattar även bygglov för en entrébyggnad med gårdsbutik i samt ett plank.

Nu har beslutet kommit – byggnadsnämnden i Simrishamn godkänner deras ansökan, skriver Skånska dagbladet.

Men projektet har väckt ont blod bland grannarna i Rörum, som redan tidigare klagat på den stora trafiken paret lockat till bygdens smala landsvägar. De har även poängterat att djur som svärmare, hägrar och den fridlysta lövgrodan kommer att skadas av bygget.

”Vi blir ganska så utskällda”

– Vi har fått våra fiskar varma på vägsamfällighetsmöten. Vi blir ganska så utskällda. Därför vill vi gärna att kommunen tar ledningen och bjuder in till ett möte utifrån att turism behövs för att landsbygden ska kunna leva. Men då behöver kommunen hjälpa till med att ordna infrastrukturen, sa Gustav Mandelmann till Nöjesbladet i april.

Enligt förvaltningen syftar bygglovet till att underlätta trafikflödet och kan inte kopplas ihop med trafiksituationen i övrigt i Rörum. Planerna kommer inte heller ”medföra betydande olägenhet” för grannarna runtomkring.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Marie och Gustav Mandelmann.

Länsstyrelsen måste ta ställning till lövgrodorna

Huruvida svärmare, vattensalamander och lövgrodor kan störas av projektet är dock en fråga för länsstyrelsen, som måste pröva om djuren kan påverkas av parkeringsplatsen, uppger tidningen vidare.

Gustav Mandelmann tror dock att folk oroar sig i onödan.

– Vi skulle aldrig göra en ful parkering och vi vill inte förstöra några våtmarker. Vi skulle aldrig rycka undan benen för några lövgrodor för en bilparkering. Vi har satt det där det gör minst skada. Det är aldrig kul med bilar men vissa kommer alltid komma långväga med bil, har han tidigare sagt.

Bygglovet kan överklagas.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Marie Mandelmann, som låter hälsa att varken hon eller Gustav har möjlighet att kommentera under kvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM