Trollywood bara växer och växer och...

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Fem nya svenska bio- och tv-filmer på gång

 Bäst i SVERIGE!  Ulf Malmros och Peter Birro ska i juli spela in en film i "Trollywood" om två unga människor som försöker förverkliga sina drömmar. Därefter väntar ytterligare fyra helsvenska produktioner i studion i Trollhättan - som alltmer börjar förknippas med sin förebild, Hollywood.
Foto: urban andersson
Bäst i SVERIGE! Ulf Malmros och Peter Birro ska i juli spela in en film i "Trollywood" om två unga människor som försöker förverkliga sina drömmar. Därefter väntar ytterligare fyra helsvenska produktioner i studion i Trollhättan - som alltmer börjar förknippas med sin förebild, Hollywood.

"Trollywood" utanför Trollhättan bara växer och växer.

Nu planeras ännu fler film- och tv-produktioner i Väst-Sverige, för totalt 75 miljoner kronor.

Åke Edwardsson.

Det är GöteborgsDramat AB som tillsammans med bl a Film i Väst, SVT och TV 4 under de närmaste åren ska producera fem historier. En som film, de andra som både film och vidhängande tv-serier.

Först ut är "Bäst i Sverige!", där Ulf Malmros regisserar ett manus av Peter Birro.

Letar barnskådespelare

Det handlar om ungefär tio år gamla Marcello och Fatima.

- Han är extremt höjdrädd men drömmer om att flyga, hon älskar fotboll men får inte vara med i grabbarnas lag. Tillsammans försöker de förverkliga sina drömmar, säger Birro.

- Vi letar barnskådespelare, sedan börjar vi filma i juli, säger Malmros.

"Familjen Pihl" är en komedi, tänkt i samma anda som engelska filmer som "Allt eller inget". I centrum står en ung kvinna som driver en pub i Mellerud. För manus svarar "Tomten är far till alla barnen"-författaren Monica Rolfner.

- Får man drömma, så gör Sara Sommerfeld huvudrollen, säger Rolfner.

Första originalmanuset

"Den spanska skuggan" är en psykologisk thriller om en man i 35-årsåldern. Utspelas i Sverige och på spanska solkusten.

- Det handlar om hur det förflutna kastar sin hårda skugga över mannens framtid, säger manusförfattaren Åke Edwardsson.

Det blir hans första originalmanus för tv. Annars är han ju känd för sina succédeckare om kommissarie Erik Winter (som just nu förvandlas till tv-serie av SVT Göteborg).

"Audrey Ford" är en dramakomedi om en färgstark kvinna i 35-årsåldern som hamnar i en allt rörigare härva av lögner. Manus av Anna Fredriksson och Claes Furstenberg.

Fotbollslag på fallrepet

"Veteranerna" är en komedi om ett fotbollslag på fallrepet. Har skrivits av John Fiske, ena halvan av teatergruppen Kesselofski & Fiske.

Publicerad: