Whoa, hon heter Nelly

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det känns inte som en slump att solen skiner som starkast just när Nelly Furtado är i stan.

Hela hennes debutalbum, "Whoa, Nelly!", är en sådan där skiva som det luktar fläderblomssaft och nyklippt gräs om.

Nelly Furtado gör musik som doftar nyklippt gräs.
Foto: MARIA ÖSTLIN
Nelly Furtado gör musik som doftar nyklippt gräs.

Och singeln "I"m like a bird" känns redan som årets sommarlåt.

Själv kommer Nelly från kalla Kanada, men föräldrarna är från Azorerna, den portugisiska ögruppen mitt i Atlanten, där det alltid är sommar. Som tonåring varvade hon hiphop-jam i Toronto med den portugisiska traditionen fado.

- Jag brukade följa med min pappa på fadofestivaler när jag var liten. De spelar portugisisk, ganska sorgsen musik på tolvsträngad gitarr och man är två sångare som sjunger varannan vers, precis som i ett rapbattle. Man försöker hela tiden bräcka den man sjunger mot.

Efter att ha vuxit upp med såväl Salt"n"pepa, TLC och LL Cool J som med föräldrarnas portugisiska skivsamling, bestämde hon sig till slut för att köpa en gitarr och börja skriva egna sånger. Resultatet blev en originell kombination av folkpop, latin och ett flow som bara kan komma från någon som lyssnat mycket på hiphop och reggae.

- Jag influerades mest av moderna singer-songwriters när jag började skriva låtar. Elliott Smith, Richard Aschcroft, Beth Orton. Jag är både en MC och en folksångare.

Alla de tretton låtarna på "Whoa, Nelly!" har hon skrivit själv och det är en imponerande samling sånger om kärlek, där "I"m like a bird" sticker ut mest.

- Jag har fått så mycket olika respons på den. Allt från en student som skrev en 50-sidig uppsats om låten till en man som spelade den på sin dotters begravning.

Med både Whitney Houston och Elton John som fans, en fet remix med Missy Elliott på nya soundtracket "Tomb raider" och ett kommande samarbete med superproducenten Timbaland ( Aaliyah, Jay-Z, Destiny"s Child) ser framtiden ljus ut för Nelly.

- Det är många som irriterar sig på att de inte kan sätta en etikett på min musik. Men för mig handlar det inte om genrer eller stilar eller om att ha de rätta skorna, det handlar bara om att göra positiv musik.

arkiv Nelly Furtado

Martin Gelin

Publicerad: