Malmros anklagades för våldtäkt – kvinna utreds för förtal

Ulf Malmros anklagades för våldtäkt, men utredningen las ner.

Nu inleds en förundersökning om grovt förtal, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är positiva till det beslutet eftersom det visar att myndigheter ska ta den här typen av anmälningar på allvar, säger Malmros advokat Sargon de Basso.

Våldtäkten ska enligt kvinnan ha ägt rum i början av 90-talet, men hon berättade om den i sociala medier i höstas. Sidorna där inläggen publicerades har sammanlagt flera tusen medlemmar.

Han ligger tungt på mig och trycker in sin kuk samtidigt som han håller strypgrepp om min hals”,står det bland annat i inlägget.

I december valde regissören Ulf Malmros, känd för filmer som ”Smala Sussie”, ”Den bästa sommaren” och ”Bröllopsfotografen, att bemöta anklagelserna.

– Det som påstås har aldrig hänt och jag har anmält kvinnan för förtal, sa han till Aftonbladet.

”Anledning att anta att förtalsbrott har begåtts”

Den 28 november lämnade han in en förtalsanmälan mot kvinnan, men den las ner. Anledningen var att förtalsbrott bara ska väckas om det finns ett starkt allmänintresse. Nu upptas den på nytt, med motiveringen att det kan handla om ett ärekränkningsbrott, enligt DN.

”Jag har gått igenom ärendet och konstaterar inledningsvis att det finns anledning att anta att förtalsbrott har begåtts”, skriver överåklagaren Peter Lundkvist vid Utvecklingscentrum i Stockholm.

Frun hittade inlägg

Det var Ulf Malmros fru som fick kännedom om inläggen i sociala medier och meddelade sin man, som då kände sig utpekad.

Utredningen kommer inte att handla om huruvida de uppgifter som kvinnan har lämnat är sanna eller inte. I stället ska den utreda om det var försvarligt att lämna en uppgift som anses vara ärekränkande mot Malmros.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Ulf Malmros, som hänvisar alla frågor till sin advokat. I Nöjesbladets intervju i december berättade han att han har träffat kvinnan i fråga, men att det inte gick till som hon beskriver.

– Jag har fört dagbok hela mitt vuxna liv, och jag minns den aktuella kvällen. Det stämmer att vi sågs, och hade sex, men det hon beskriver är inte verkligheten. Jag vet exakt hur det gick till, sa han då.

Få Sveriges bästa koll på nöjesvärlden - Följ Nöjesbladet på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE