Kidman sa ja till sin countryhunk

NÖJE

Kidmans och Urbans bröllop punktmarkeras av rekordmånga papparazzis

1 av 2 | Foto: Nygifta Nicole Kidman och Keith Urban i en bröllopsdans efter vigseln.

Strax efter 10.30 svensk tid klev de ut ur kyrkan efter sagobröllopet på strandklippan utanför Sydney på söndagn.

Nicole Kidman i vit böljande Balenciagaklänning - med vita rosor i famnen - och löften om evig kärlek till countryhunken Keith Urban i hjärtat.

För tjugo år sedan var Keith Urban en 10-årig grabbhalva på en fallfärdig gård utanför Brisbane.

Nicole var den eleganta doktorsdottern från Sydney - som kom att gifta sig med Tom Cruise - och bli en av Hollywoods mest framgångsrika skådespelerskor.

Nu lämnar hon Hollywood - för att flytta till nyblivne makens hem i Nashville - efter ett av världens mest papparazzi-bevakade bröllop.

Naomi Watts brudtärna

Ceremonin ägde rum i St Patricks kapell med vidunderlig utsikt över Manly Beach i Sydney. Bruden anlände till kapellet i vit Rolls Royce - i klänning av favoritdesignern Balenciaga. Den böljande sagolikt för vinden uppe på kapellklippan.

Hollywoodstjärnor och jetsetmänniskor från hela världen fanns på plats och högtiden punktmarkerades av papparazis - som redan kommit på ett gemensamt namn på paret. The Kurbans.

Helikoptrar flög som gamar över Sydney för att skymta gästerna. Bland andra Naomi Watts - som antas ha varit brudtärna, tillsammans med Nicoles syster. Andra celebriteter på plats var Russell Crowe och Hugh Jackman, skriver AP.

Jackman uppträdde

Bröllopsceremonin blev mycket känslosam.

– Nicole grät hela vägen till kyrkan i bilen och sen grät hon under ceremonin och var tvungen att torka tårarna under slöjan, berättar en gäst för People magazine.

– Det var en känslosam och vacker ceremoni. Nicole såg eterisk ut med sin slöja, som en uppenbarelse i vitt? Keith grät när han såg på henne.

Countrystjärnan lyfte sedan hennes slöja, grabbade tag i bruden och gav henne en lång, passionerad kyss. I samma ögonblick ändrades stämningen i rummet. Från att ha varit intensivt, lugnt och elegant blev det högljutt som på en fotbollsmatch.

– Det skreks och jublades i upphetsningen, berättar gästen.

På mottagningen efteråt uppträdde både Hugh Jackman och Neil Finn, sångare i Crowded House. Temat för festen var ”passion” och borden var fyllda av röda rosor.

Senare på kvällen släppte paret en officiell hälsning: ”Vi vill bara tacka alla i Australien och runt om i världen som har skickat sina varma lyckoönskningar”.

Keith Urban ensam tönt som barn

Skolbusschauffören Darryl Cavanagh minns den unge Keith Urban som en countryälskande ensamvarg med töntstämpel.

- Han var en nio, tio år och drev mest omkring själv. Att lyssna på country var inte så coolt på den tiden, säger Cavanagh till The Ausralian.

Nu är Urban 38 och kvinnan han äktat antas vara god för runt en miljard svenska kronor. Hans eget bidrag till familjekassan är mer modest. Senast 2002 berättade han för en konsertpublik att han brukade åka till Dolly Partons temapark Dollywood i Tennessee, för att erbjuda sina tjänster som bröllopssångare i parkens kapell.

Framgångssagan ett faktum

Sedan dess har framgångarna tagit fart. Förra året vann han en grammy som USA:s bästa manliga countryartist och han drog in 20 miljoner dollar, men han pratar ogärna om pengar.

- Ni får fråga mina föräldrar vad jag är god för. För dem är jag i alla fall värd en hel del.

Och uppenbarligen är han det även för Kidman. Man kan förstå varför han sjunger som han gör i sin allra bäst säljande låt: Who Wouldn't Wanna Be Me?

Nicole blir hans första fru och hans pappa Bob blir för första gången svärfar. Enligt grannar i hemstaden är han en smått exentrisk men enkel man - som flugit budgetflyg med resten av familjen Urban till bröllopet i dag. Pappa Bob ska också ha varit den som uppmuntrade Keith att satsa på musiken - och vid 15 års ålder hoppade Keith av skolan för att spela i gallerior och pubar i Brisbane, skriver The Australian.

Tog sig ur svårt kokainmissbruk

Ungefär samtidigt hoppade unga Nicole av sin utbildning för att satsa på skådespelarkarriären på heltid.

1990 träffade hon, endast 23 år gammal, sin första man, Tom Cruise. De blev scientologer tillsammans och Hollywoods glamourpar nummer ett. Tillsammans adopterade de två barn - Isabella, 13, and Connor, 11.

Vid samma tid flyttade Keith Urban till USA och gick in i ett svårt kokain- och alkoholmissbruk. 1998, när Kidman och Cruise gjorde sin sista film tillsammans, "Eyes Wide Shut", skrev Urban in sig på en avgiftningsklinik. Där började hans nya liv - han fann Gud och en ny väg i livet - som nu lett honom ända in i hjärtat på en av världens största skådespelerskor.

Sofie Fahrman om Nicoles klänning

Aftonbladets modeexpert Sofi Fahrman sätter betyg och tycker till om Kidmans klänning.

Läs mer:

Karin Henriksson