”Beverly Hills” skapare död

NÖJE

Tv-producenten Aaron Spelling avled efter slaganfall

1 av 2 | Foto: Alla som var tonåringar på 90-talet minns Brandon och Kelly från ”Beverly Hills 90210”.

Han stod bakom över 200 tv-produktioner och gav oss generationssåpor som Beverly Hills 90210, Melrose Place och Love Boat.

På fredagen avled den legendariske såpakungen, i sviterna efter ett slaganfall.

Aaron Spelling blev 83 år gammal och avled efter slaganfallet som han drabbades av den 18 juni. Sedan 2001 hade han också kämpat mot cancer, men trots det var han produktiv in i det sista med flera pågående projekt.

Sammanlagt hann han producera över 200 tv-serier. Bland andra Starsky and Hutch, Dynastin, Sunset Beach och S.W.A.T.

Enormt inflytande

Spelling föddes 1923, typiskt nog i Dallas - staden med samma namn som en av få storsåpor han inte var inblandad i.

Han kom tidigt in i branchen och skrev sitt första manus 1955. Sedan dess har få personer har haft mer inflytande på människors tv-tittande än Spelling. I mångas ögon har han rentav varit den som skapat den internationella bilden av amerikansk kultur.

Han har trollbundit generationer vid tv-apparaterna och matat oss med gestaltningar av livet för de rika och vackra - men ack så sällan nöjda och harmoniska. Hans karaktärer om några har lärt oss att livet inte alls behöver vara grönare på andra sidan.

Blyg och ensam

Och själv levde Spelling ett tillbakadraget och blygt liv i sin 123-rumsbostad i den exklusiva Los Angeles-förorten Holmby Hills. Enligt filmsajten imdb.com är bostaden Kaliforniens största.

I highschool-serien Beverly Hills 90210 spelade även hans dotter Tori Spelling en av huvudrollerna. Vem minns henne inte som den pryda och fromma "Donna" - som till skillnad från de andra karaktärerna inte hade sex förrän väldigt sent i serien. Ryktet sade att det var för att pappa Aaron inte ansåg det lämpligt.

Därför älskar vi Spellings såpor

Såpopera - i dumburken. Spellings genre hör till tv-historiens mest nedvärderade - helt i onödan enligt Marianne Liliequist - professor i etnologi och författare till en doktorsavhandling om såpatittande.

- Jag står upp för genren. Att gilla såpor är att vara människointresserad, och det måste anses som något bra, säger hon till aftonbladet.se.

Karin Henriksson