Föreläsning om att vilja och våga

Benjamin Ekroth recenserar Peter Carlssons sommarprat

Peter Carlsson
Peter Carlsson

Det är mycket att tänka på när man vill dra in 40 miljarder kronor för att skapa framtidens storindustri.

Men om man, som Northvolt-vd:n Peter Carlsson, styrs av en högre vision tycks allt vara möjligt.

Peter Carlssons Sommar börjar dramatiskt. På en skidsemester i Kanada 2017 drogs han med i en lavin. När han hittades hade han ingen andning. Näradödenupplevelsen fick Carlsson att fundera på vad han ville göra med sitt liv. Det landade i att göra så mycket gott för världen som möjligt. För Peter Carlsson betydde det att vara med och lösa klimatkrisen. I dag är han vd och grundare av Northvolt, ett av Sveriges hittills största industriprojekt, som ska göra batterier åt framtidens elbilar.

Det låter som en föreläsning på Handelshögskolan – Carlsson pratar motsträviga investerare, värdet av kontakter och bjuder på anekdoter där allt är möjligt om man verkligen vill.

Sommarpratet skulle också funka på en bolagsstämma. Där vill man gärna höra om företagsledarens högre syfte: Det handlar inte om att tjäna pengar – det handlar om att rädda världen. Till det hör uttrycket "resa". Man jobbar inte några år, som Peter Carlsson gjort, på Tesla eller SonyEricsson. Man gör "resor" och man gör dem i tajta team som jobbar dag och natt styrda av en vision.

Carlsson berättar om åren med Elon Musk, dagens mest mytomspunna entreprenör, som flyttade ned skrivbordet på "golvet" när ärmarna skulle kavlas upp. Det skapade en underbar stämning där alla var redo att hugga i, där viljan kunde förflytta berg och där företagskulturen cementerades när ledaren och hans team sov i sovsäck på kontoret några veckor.

Missförstå mig inte. Det Peter Carlsson har gjort är imponerande och hans optimism är avgörande. Men visionerna tränger inte igenom – i stället blir det en räcka bedrifter, kryddade med entrepenörslingo, där man inte får en skymt av personen Peter Carlsson.

I morgon sommarpratar: Goran Kapetanović

Snabbguide:

Skrytkvot Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Skvallervärde Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Känslostyrka Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Humornivå Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Åh fan-faktor Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Första meningen:

– Fredagen den 10 februari 2017 så spände jag på mig mina skidor någonstans runt Selkirks enorma bergsmassiv i Kanada.

Sista meningen:

– Sofia, Amanda, Viktor och Kristian – den här låten är till er.

3 typiska låtval:

Petter och Imenella, "Ögonblick"
Michael Franti och Spearhead, "Crazy Crazy Crazy"
Coldplay och Beyoncé Knowles, "Hymn For The Weekend"

Publisert:

LÄS VIDARE