Sommar i P1 2021

Trivsamma nedslag om livet som kulturjournalist

Av: 

Benjamin Ekroth

NÖJE

Parisa Amiri gör nedslag i händelser som format henne och tar upp fördomar och orättvisor som irriterar henne.

Det blir ett trivsamt program där lyssnaren inte släpps allt för nära.

Att Parisa Amiri debuterar som sommarvärd märks inte. Som poddare, journalist, tv-programledare och föreläsare behärskar hon formatet till fullo. Hon kan det så väl att hon själv refererar till Sommars klassiska dramaturgi när hon berättar om mobbningen i skolan.

Som det medieproffs hon är känns programmet lagom personligt men inte särskilt privat. För att hänvisa till den gamle sociologen Pierre Bourdieu märker man hur Amiri kan den kulturjournalistiska spelplanen och vet var hon ska positionera sig på den. Hon hänvisar till "rätt" sorts dålig litteratur samtidigt som hon vet att den är dålig. Som åttaåring läste hon Harry Potter, ett för åldern fullt rimligt val, även om hon menar att andra i kulturvärlden gärna hävdar att de läste Sylvia Plath på förskolan. Amiri anförtror oss även att hon är en nörd, troligen väl medveten om att det sedan några år är riktigt fint och hippt att vara påläst och insnöad i ett ämne.

Men man anar att det inte var lätt i skolan för en beskäftig och superambitiös flicka med ett ovanligt namn och ett utseende som avslöjade att hennes pappa är från Iran. Det sistnämnda resulterade i ett jobbmöte där en kollega frågade var hon hade flytt ifrån eller var hennes föräldrar flytt ifrån. Nu råkar Amiris mamma vara svensk och hennes pappa inte vara någon flykting.

Parisa Amiri bjuder på en berättelse om avhoppade juridikstudier och vägen in i journalistvärlden. Hon snuddar lätt vid de usla arbetsvillkoren och hoppar vidare till lyxen att som journalist få ställa nyfikna frågor. Hon avslutar med en inblick i hennes och "På spåret"-partnern Gunnar Wetterbergs mysiga relation. Den är precis så fin som den verkar när tv-tittarna ser dem tävla.

I morgon pratar: Ingmar Skoog

Snabbguide:

Skrytkvot Betyg: 4 av 5 plus
Skvallervärde Betyg: 2 av 5 plus
Känslostyrka Betyg: 2 av 5 plus
Humornivå Betyg: 2 av 5 plus
Åh fan-faktor Betyg: 2 av 5 plus

Första meningen:

– När ska du sluta göra så svåra, smala grejer?

Sista meningen:

– Ha nu en fantastiskt fin sommar.

3 typiska låtval:

Beyoncé och Kendrick Lamar, "Freedom"
Prince, "Raspberry Beret"
Diana Ross, "It's my house"

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Titti Sjöblom: Blir ändå alltid jämförd med mamma

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2021

Parisa Amiri

Sommar i P1