Alec Baldwins framgång i rätten – hans roll som medproducent ”inte relevant”

Står åtalad för dråp

Publicerad 2024-07-09

Rättegången mot skådespelaren Alec Baldwin inleds med val av jurymedlemmar.

Men redan innan har både försvaret och åklagaren haft vissa framgångar.

Under måndagen, dagen före rättegången, vann Baldwins försvarare en delseger då man lyckades få gehör för uppfattningen att Baldwins roll som medproducent till filmen ”Rust” inte är relevant för rättegången.

Åklagarna hade hoppats kunna hävda att Baldwin, i egenskap av just medproducent, också hade ansvar för filminspelningens säkerhet. Därmed skulle man kunna stärka en alternativ teori om skuld utöver hans påstådda oaktsamma användning av ett skjutvapen.

Alec Baldwin i rätten i Santa Fe, New Mexico.

Alec Baldwin i rätten i Santa Fe, New Mexico.

Men även åklagarsidan hade framgångar under måndagen. Åklagaren argumenterade med framgång för att utesluta fynden i en statlig arbetsplatsutredning som lade mycket av skulden på filmens regiassistent i stället för på Baldwin.

Alec Baldwin står åtalad för dråp efter att ha avfyrat en pistol under en filminspelning utan vetskap om att den var skarpladdad. Filminspelningens vapenansvariga, 24-åriga Hanna Gutierrez Reed, har tidigare dömts till ett och ett halvt års fängelse för vållande till annans död. Om 66-årige Baldwin döms riskerar även han 18 månaders fängelse.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln