Efter orkanen – familjen Parnevik har återvänt till sitt hem

avJakob Meijer, Mathilde Albinsson

De tvingades fly hemmet i Florida.

Men familjens Parneviks hus på Jupiter Island står kvar efter orkanen Irma, meddelar Mia Parnevik på Instagram.

– Det är svårt att säga att vi hade tur när det var så många andra som hade otur, säger hon till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: Instagram
Mia Parnevik har återvänt till sitt hus i Florida

I samband med orkanen Irmas frammarsch tvingades familjen Parnevik, liksom tusentals andra Floridabor, lämna sitt hem på Jupiter Island.

Jesper Parnevik, som då befann sig i Tokyo, berättade i Aftonbladet Morgon om kaoset i Florida och oron för sin fru Mia Parnevik och son Phoenix som var kvar i huset.

– Jag hoppas att Mia får tag på någon flygbiljett, eller någonting för alla flyg var slutsålda i går. Det var total panik på alla som bor där nere i södra Florida, sa han i programmet.

– Vi var i New York och hälsade på Philippa. Det var det mest naturliga för oss att ta oss dit. Man visste sedan innan att det skulle vara en av USA:s genom historiens största stormar, så det är klart att man var orolig. Man släppte det ju inte riktigt. Det gick inte att koppla av, säger Mia Parnevik över telefon till Nöjesbladet.

Orkanen har passerat, men under flera dagar orsakade den stor förödelse i Florida.

”Skit överallt”

Familjen Parnevik har nu återvänt till sitt hem.

– Vi hade ingen el och det har det heller inte varit på flera, flera dagar. Bensinstationer, mataffärer och restauranger börjar öppna upp, men det är ingenting som har kommit igång ordentligt, säger Mia Parnevik.

I ett Instagramklipp visar hon upp skadorna på fastigheten.

– Grannen har ingen brygga kvar. Det är skit överallt. Vi har knappt något tak kvar. Annars är det bra, säger Mia Parnevik.

– Helt slut, men vi har i alla fall ett hus.

För Nöjesbladet utvecklar hon:

– Hela stormen skulle ju gå rakt över oss. Nu fick ju Tampa och den delen det värsta, men det är lika ödesdigert ändå. Det är svårt att säga att vi hade tur, när det var så många andra som hade otur. Sen är det alltid tråkigt och jobbigt att bygga upp tillbaka något som man älskar och själv har byggt, men det är bara materiella saker.

I skrivande stund har orkanen krävt minst 71 människors liv i USA och Karibien, samtidigt som tiotusentals har förlorat sina hem.

Alla hjälper till

På Instagram sörjer Mia Parnevik offren.

”Så många människor som har förlorat allt, mitt hjärta är krossat. Var snäll och respektera varandra”, skriver hon följt av ett hjärta.

– Det som är härligt med USA är att alla grannar frågar hur de kan hjälpa till. Den där hjälpsamheten är så otroligt amerikansk och man är så öppen. Man kan säga både det ena och det andra om amerikanare, men är det något de är duktiga på så är det välgörenhet och att hjälpa andra, säger Mia Parnevik.

Nu börjar många av de som har lämnat sina hem återvända hem, berättar hon.

– Det råder utegångsförbud när sådant här händer. Jag ville bara skynda mig hem, men det gick inte att komma tillbaka. Det var jättetur att vi kunde resa hem så fort. Det var väntelista på flera dagar. Och alla som har kört bilar ska ju tillbaka. Så köerna är ju enorma. Och finns det då inte bensin så är det ju galet på vägarna.

ARTIKELN HANDLAR OM