Allt för Sverige

”Allt för Sverige”-deltagaren: Ingen jäkla aning om var jag är

Inspelningen av SVT-succén igång efter 1,5 års paus

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Äntligen har inspelningarna av den tionde säsongen av SVT:s succéprogram “Allt för Sverige” börjat.

Häromdagen klev deltagarna av en båt i Helsingborgs hamn. En av dem är Sally Franson, 37-årig författare.

– Jag tycker allt här är exklusivt, det känns som att vara på Disneyland hela tiden, säger hon.

Christer Åkerlund har varit producent för “Allt för Sverige” ända från starten. På grund av pandemin har han tvingats skjuta upp inspelningsstarten gång på gång, totalt nästan ett och ett halvt år.

– Det är mycket känslor hos deltagarna normalt sett, nu har de dessutom suttit igenom en pandemi och väntat, säger han.

Spelar in senare än vanligt

– Egentligen skulle de ha kommit från Norge, för vi har mycket historier i Värmland och Västergötland, men det gick inte i och med att Norge inte haft sina gränser öppna. Nu blev det landstigning i Helsingborg, de hämtades med en skonare från Danmark.

– Det blir starkt att de inte får komma till Sverige förrän i samma ögonblick vi börjar spela in. Några ville omedelbart känna på och trampa den svenska jorden. Så de hittade en blomsterrabatt där. Efter ett tag stod alla och kände på den svenska jorden och fällde några tårar. De tar in stunden på ett sätt som aldrig svenskar skulle göra. Det är underbart.

”Allt för Sverige”-deltagarna anlände sjövägen från Danmark till Helsingborg.
Inspelning av ”Allt för Sverige” pågår.

Normalt brukar programmet spelas in i maj och juni. Nu blir det juli, augusti och en bit in i september.

– En fördel är att vi kan göra nya vinklar på saker. Åka till Gotland och medeltidsveckan. Göra ett tema om skolstarten. Vara ute i skogen och jaga och plocka bär, det går inte på våren. Och vi har varit på campingplatser förr, men inte under högsommaren, när vi får till den riktiga semesterkänslan. Så de första nätterna ska alla bo på en camping.

Har gett ut sin debutroman

En av deltagarna, Sally Franson, pratar jag med på telefon när hon sitter i en bil på väg från Skåne till Värmland. Längs vägen ska hon stanna någon annanstans och spela in avsnitt kring hennes släkts historia.

– Jag har ingen jäkla aning om var jag är just nu. Men det slår mig hur mycket det påminner om mina hemtrakter i Minnesota. Så jag förstår varför många svenskar slog sig ned där när de utvandrade till USA, säger hon.

Sally Franson, en av de tio amerikaner som ska delta i ”Allt för Sverige”.

Sally växte upp i Madison, Wisconsin, i norra USA. Gick på college i New York. Flyttade till Minneapolis, Minnesota, när hon var 26. Hon har jobbat som journalist, undervisar i creative writing och gav för tre år sedan ut sin första roman, “A lady’s guide to selling out”.

– Den handlar om en 20-någonting kvinna i reklambranschen med en chef som har skrupelfria idéer om hur man stjäl andras klienter. Och så är det en romantisk komedi, också, säger Sally.

Blev uppringd av Meg Ryan

Hennes bok har jämförts med Lauren Weisbergers “Djävulen bär Prada”. Och likt den har Hollywood visat sitt intresse. Sally blev personligen uppringd av Hollywoodstjärnan Meg Ryan.

– Hon ska inte spela huvudrollen utan regissera filmen. Nu förhandlar man med olika filmbolag, säger hon.

Vad lockade dig att vara med i “Allt för Sverige”?

– Flera saker. Jag gillar äventyr. Och som gammal journalist är man alltid på jakt efter en bra story. Allra helst kanske något kring min släkt som jag skulle kunna använda i en ny roman.


ALLA 10 DELTAGARNA:

Sally Fransson

37 år, Minneapolis, Minnesota – Lidköping
Författare och yogalärare som älskar att inspirera kvinnor till att ta plats. Hennes bok ”A Lady’s Guide to Selling Out” har nyligen erbjudits filmrättigheter av skådespelerskan Meg Ryan.

Melody Sky Weaver

40 år, Seattle, Washington – Stockholm, Östergötland
Otypisk bibliotekarie – högljudd, extrovert och nära till känslor, vilka hon ofta och gärna ger uttryck för. Som liten åkte hon ofta med pappa på musikturnéer och hängde backstage med rockstjärnor.

Erika Newell

37 år, Panama City, Florida – Uppsala
Djurvän och kurator på ett zoo med stor känsla för omsorg och beskyddande. Har tidigare jobbat som förhörsledare i USA:s armé, där hennes jobb gick ut på att förhöra misstänkta terrorister.

Nicole Archer

30 år, Saratoga Springs, Utah – Gotland
Videoredigerare som lagt karriären på is för att prioritera omhändertagande av sin familj. Tror att hon genom sina förfäders livserfarenheter kan få reda på mer om både sig själv och Sverige.

Brittany Pearson

40 år, Vail, Colorado – Umeå
Slaktare med egna djur som tillsammans med sin man driver en köttaffär, där de slaktar och styckar själva. En vild och fri själ, uppvuxen på slätterna med hästar och kor.

Sharon Fabriz

63 år, Sacramento, Kalifornien – Västergötland
Lärare som riktat in sig på medborgerliga rättigheter och Förintelsen. Det är viktigt för henne att protestera mot orättvisor och hon har deltagit i en demonstration ihop med Greta Thunberg.

Trevor Ohlsen

25 år, Iron Mountain, Michigan – Småland
Från en lugn och idyllisk uppväxt i den lilla orten Iron Moutan – något av en svenskbygd. På många sätt är han omgiven av svenskhet, men har ändå aldrig satt sin fot i Sverige eller ens varit utomlands.

Michael Palmer

30 år, Logan, Utah – Alingsås
Stage Manager på universitet med ansvar för fyra scener – sitt kreativa drömjobb. Under somrarna brukar han dessutom turnera med stora amerikanska rockband, bland annat Evanescence.

Jon Strand

38 år, Indianapolis, Indiana – Värmland
Tidigare modell men idag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner. Har tillsammans med sin pappa rest över hela USA med predikanten Billy Graham.

Brett Gross

51 år, Chealis, Washington – Västergötland
Försäljare som älskar människor, vilket han också ser som sin bästa egenskap. Träffade kvinnan i sitt liv för 23 år sedan och är fortfarande kär. Noga med att inte stressa för mycket i livet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Programledaren Anders Lundin.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Allt för Sverige”-deltagaren: Ingen jäkla aning om var jag är

ÄMNEN I ARTIKELN

Allt för Sverige