Mejla

Fredrik Virtanen

”Opinion live” borde släppa sin slappa Stockholmsfixering

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: SVT
Olle Palmlöf och Belinda Olsson – gladast i stockholmare. Dyrt, dåligt för miljön och förminskande för Göteborg och övriga Sverige, anser Virtanen.

NÖJE

Miljontals kronor i resekostnader till stockholmare som överhuvud taget inte borde medverka, de syns och hörs redan överallt.

”Opinion live” från Göteborg bör låta hela Sverige leva.

SVT Göteborgs senaste röra om i grytan-projekt – att städsla de borgerliga debattörerna Marcus Birro och Rebecca Weidmo Uvell å ena sidan och vänsterdebattörerna Daniel Suhonen och Araia Ghirmai å den andra för att videoblogga på sajten SVT Opinion – har mött stark kritik. Från alla håll har det gnällts om klickifiering av förment seriösa SVT, men jag är måttligt bekymrad över den saken.

Däremot slog det mig att alla fyra bor i Stockholm.

SVT Göteborg har en osund stockholmsfixering.

Samma sak slog mig även när jag förra veckan för tjugonde gången eller så behövde tacka nej till medverkan i ”Opinion live”.

Jag har inte tid att slösa minst ett halvt dygn för att orera tio minuter i tv.

Och framför allt: varför ringer de mig när programmet görs i Göteborg? Det är ju sjukt.

De gånger jag varit med, och det var länge sedan så räkna upp penningvärdet, kostade jag SVT i runda slängar 5000 kronor. Taxi, tåg eller flyg, taxi, hotell, taxi, tåg eller flyg, taxi.

Stötta miljön, ses i Stockholm

Om Opinon live sänts från SVT-huset i Stockholm hade jag åkt kommunalt eller i värsta fall taxi för 400 SVT-spänn.

Alla tv-tittare kan varje torsdag, och fram till nyligen även på tisdagar, se att en gedigen majoritet av gästerna är hämtade från Stockholm. En gång räknade jag minst nio personer från huvudstaden. Helt absurt att alla förstört miljön för att resa dit när de så enkelt hade kunnat ses på Gärdet.

Men låt oss räkna lågt och säga att det i snitt är fem 08:or per program. Det blir 25 000 kronor i resor (löner till gäst- och resebokare oräknat). Opinion live sänds numer bara ungefär 40 gånger årligen men det blir någon miljon. De senaste tio åren har licensbetalarna stöttat SJ, SAS och Göteborgs hotell- och taxinäring med långt över tio miljoner kronor.

Det är viktigare än någonsin, när det så ofta talas om etablissemang mot vanligt folk

Även om den korrekta siffran är den dubbla är det förstås småpengar. SVT:s totala budget är på över tre miljarder kronor. Men det är ändå många miljoner som hade kunnat användas till exempelvis journalistik.

Samma 08-filurer överallt

Liknande problem har ”Dobidoo” eller ”På spåret”, men där är ändå husbandet Augustifamiljen från Göteborg, och ”Go kväll” från Umeå som oftare än inte flyger in både gäster och programledare från Stockholm, eller ”Robins” från Malmö, men ingenstans är problemet lika tydligt som i Opinion live – som till skillnad från de andra (underhållnings-)programmen inte behöver ha rikskändisar eller kändisar alls. Det är ett debattprogram.

Det stora problemet är:

Vad är poängen med att producera program lokalt om där ändå sitter samma filurer som redan medverkar i varje tv-soffa eller radioprogram i Stockholm? Nä. Det finns ingen poäng.

Vitsen med regional tv är att låta regionala röster höras. Istället krävs förstoringsglas för att hitta göteborgare i Opinion live. Eller växjöbor. Eller östersundsbor. Eller någon tänkare från Karlstad.

Programmet borde överväga införa stockholmareförbud och använda resepengarna till gäster från alla andra delar av landet.

Det är viktigare än någonsin, när det så ofta talas om ”storstadsetablissemang” mot ”vanligt folk på landsorten”, när TV4 för länge sedan stängt sina lokalredaktioner av profitskäl och när landsortspressen kämpar för sin överlevnad.

Bort med nollåttorna! Annars: flytta programmet till gästerna.

VECKANS...

...BABE. Linda Ström. Countrypopbandet Cookies ’N’ Beans sångerska har tagit hjälp av Staffan Hellstrand och skapat ett fint, sentimentalt och souligt rockalbum med den således passande titeln ”Med hjärtat på utsidan”.

Linda Ström - fint album, tycker Virtanen.
Linda Ström - fint album, tycker Virtanen.

...PEDAGOG-TV. ”PK-mannen”, SVT/UR. En formidabel liten kurs i normkritiskt tänkande under rolig ledning av Musse Hasselvall. Vilket alltså handlar att vithyade män som mig är normen i samhället, vilket kanske inte hade gjort så mycket om det inte skedde på bekostnad av andra.

...BIOSKÅDIS. Natalie Portman i ”Jackie”. Stjärnan spelar Jackie Kennedy under och just efter mordet på presidenten John F Kennedy 1963. Ingen glamour, ingen förljugenhet, ett till synes ärligt porträtt av en kvinna som förlorar både maken och makten. Som film bara hyfsad, det är Oscarsnominerade Portman som gör den värd popcornen.

1 av 4

…HYRFILM. ”Sully”. Äventyrsfilm om berömd flygplanchkrasch på Hudson-floden i New York regisserad av den hypereffektive Clint Eastwood med självaste Tom Hanks som hjälte – på pappret blir inte verklighetsflykt herrmysigare. I praktiken dock en av bägges svagaste filmer, men ändå klart bättre än allt Jason Statham gjort.

Foto: MILEY CYRUS INSTAGRAM
Patriarkatet eller feminismen – Miley Cyrus är på Sveriges sida.

...BILD. Nöje? Ja, det var ett sant nöje att se Isabella Lövin-bilden där miljöministern och vice statsministern skrev under en lagrådsremiss av Sveriges nya klimatlag. Och utan att nämna saken svarade på Donald Trumps patriarkala bild där han med minst åtta män skrev under mot stöd till abortförespråkare. Riktigt nöje blev den när popstjärnan Miley Cyrus spred bilden på sitt Instagram-konto med 60 miljoner följare. Låt oss hoppas att att den lättkränkte Trump inte ser bilden, då lär väl även svenskar stoppas från att resa till USA. Eller värre.

Foto: HENRIK LINDSTEN/AFTONBLADET
Strängen död, bara 40 år.

...DÖD. Robert ”Strängen” Dahlqvist. En bländade gitarrist, bland annat i Hellacopters och med Stefan Sundström, och en mycket fin och sympatisk man, blev bara 40 år. Tyvärr nära förknippat med förra veckans krönika. En stor sorg. Vila i frid, kära du.

…TACK FÖR IDAG. Här finns jag på Twitter, Facebook och Instagram annars hörs vi om en vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE