Tjeckiska artisten vägrade vaccinera sig – nu är hon död i covid-19

Hana Horkás son: ”Hon borde ha isolerat sig”

Den tjeckiska artisten Hana Horká ville inte vaccinera sig – i stället exponerade hon sig medvetet för coronaviruset, för att kunna gå på teater och konsert.

I söndags dog hon i covid-19.

– Hon ville hellre smittas av viruset än att vaccinera sig, säger sonen Jan Rek, till Prauge Morning.

Den tjeckiska folksångaren Hana Horká har dött i covid-19, efter att hon avsiktligt smittats av viruset, rapporterar New York Post.

Hana Horká, som var medlem i det internationella bandet Asonance, dog i söndags, 57 år gammal. Dödsfallet bekräftas av den förtvivlade sonen Jan Rek, som uppger att hon ”ville smittas av viruset hellre än att vaccinera sig”, skriver Prague Morning.

Han säger också att mamman ska ha sett till att bli smittad av honom och hans pappa, efter att de båda bekräftats vara smittade.

Ville smittas för att gå på teater

Jan Rek säger också att Hana Horkás mål med att bli smittad ska ha varit att få tillgång till bastubad och teatrar i hennes hemland Tjeckien. Men för att kunna gå på offentliga tillställningar måste man ha vaccinerat sig, eller haft genomgången covid-19.

Sonen och pappan, som var fullvaccinerade, ska ha blivit smittade vid jul.

– Hon borde ha isolerat sig i en vecka efter att vi testat positivt, men hon umgicks med oss under hela den tiden som vi var sjuka, säger Jan Rek, till BBC.

Bara två dagar innan hon dog ska hon ha skrivit på sina sociala medier att hon hade covid-19.

”Jag har överlevt... och det var intensivt. Så nu blir det teater, bastu, en konsert... och en resa till havet”, ska hon ha meddelat, enligt lokala medier.

Tjeckiska folksångerskan Hana Horká blev 57 år.
Tjeckiska folksångerskan Hana Horká blev 57 år.

Sonen vill få fler att vaccinera sig

På söndagsmorgonen, samma dag som hon dog, hade hon sagt att hon mådde bättre och klätt på sig för att gå ut på en promenad. Men därefter ska hon ha fått ryggsmärtor och lagt sig ner för att vila igen.

– Bara 10 minuter senare var allt över. Hon kvävdes till döds, säger Jan Rek, till BBC.

Att mamman inte ville vaccinera sig berodde inte på att hon trodde på konspirationsteorier om vaccinet, fortsätter sonen.

Han skyller dock sin mammas död på antivaxx-rörelsen, och påpekar att mamman ofta delade innehåll som var emot vaccinet på sina sociala medier, skriver New York Post.

– Hennes filosofi var att det kändes bättre att bli smittad av viruset, istället för att vaccinera sig, säger han, som tillägger att han försökt få henne på andra tankar.

Jan Rek säger också att han hoppas kunna få fler att vaccinera sig genom att berätta sin mammas historia.

– Jag tror att det ger mer effekt om man kan berätta om verkliga händelser, snarare än att peka på statistik och grafer, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE