Magnus Sundholm

”Jag skulle inte haft så bråttom till vaccineringen”

Magnus Sundholm om läkemedelsskandalen i ”Dopesick”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

HOLLYWOOD. När covid-vaccinet först lanserades delade det USA i två läger.

Som svensk var det svårt att förstå den utbredda misstron.

Men tv-serien ”Dopesick” gör allt mycket klarare.

Den verklighetsbaserade serien om opiodskandalen är visserligen inte första gången amerikanerna får lära sig att det kan vara livsviktigt att ifrågasätta myndigheterna. Men berättelsen med Oscarsbelönade Michael Keaton i huvudrollen är sannerligen en av de starkaste.

Bara det faktum att det amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket FDA lät Purdue Pharma på egen hand författa varningstexten på de kraftigt beroendeframkallande narkotiska preparatet oxycontin är häpnadsväckande korrupt.

Dopesick
Dopesick

Sannolikt hade tusentals liv kunnat besparas om FDA gjort sitt jobb i stället för att sitta i knäet på ägarfamiljen som rakade in miljarder i försäljningsintäkter medan folk gick under i beroenden orsakade av Purdues smärtstillande preparat.

 

På en specialvisning av ”Dopesick” på El Capitain Theatre i Hollywood i förra veckan var Keaton på plats.

Under frågestunden efteråt framgick det tydligt att han fortfarande var minst lika upprörd som tittarna.

– Jag kan nämna många personer i den amerikanska regeringen som jag jävligt gärna skulle vilja slå på käften just nu, sa han och rev ner stora applåder.

Keaton har personliga skäl att vara förbannad. 2016 avled hans brorson Michael efter att ha blivit beroende av just opiater.

Den allmänna ilskan blir inte mindre när det i serien avslöjas varför de amerikanska myndighetspersonerna valde att inte göra sina jobb.

Svaret är girighet. 

 

Purdue hade tidigare rekryterat direkt från FDA. De som anställts fick flera gånger högre lön än vad de haft hos staten och många av deras tidigare kollegor hoppades på liknande erbjudanden.

Purdue-skandalen slutade med fängelsedomar för företagets ägare.

Det är med andra ord inte konstigt att så många i det här landet misstror de styrande.

Problemet är att det gör samhället extra sårbart i kristider som de vi just gått igenom.

FDA var myndigheten som försäkrade amerikanerna om att covid-vaccinet inte bara skulle ge skydd mot viruset, utan också var helt ofarligt.

Jag stod först i kön när Modernas och Pfizers mediciner rullades ut.

Hade jag vetat vad jag vet om FDA i dag hade jag säkerligen inte haft lika bråttom.


Veckans: 

Besvikelse: Dålig rolltillsättning, uselt manus, förväntade skämt och för överdriven för att tas på allvar. Apple hugger i sten med tv-serien ”Loot”.

Censur: Disneys och Pixars tecknade långfilm, ”Lightyear” stoppas i 14 länder. Inte ens Kina har gett klartecken för barnfilmen. Orsak: Den visar en kyss mellan två lesbiska.

Satsning: Beverly Hills får ett nytt lyxhotell för två miljarder dollar. Bakom ”One Beverly Hills” som anläggningen heter står Aman, ett schweiziskt företag ägt av en rysk miljardär, Vlad Doronin. 2027 ska allt stå klart.

Bästa: Jeff Bridges har slagits mot cancer och covid och klarat båda. Nu är han aktuell med spionserien ”The old man”, och gör en starkare insats än på mycket länge.

 Lägenhet: Nu går det att bo som Greta Garbo. Legendarens tidigare lyxvåning – med flera av hennes gamla möbler - på Manhattan är till salu. Den är på drygt 300 kvadratmeter och innehåller bland annat tre sovrum och tre badrum. Begärt pris: 75 miljoner kronor.

Skvaller: Justin Biebers ansiktsförlamning uppges bakom kulisserna vara mycket värre än vad som rapporterats. Hemlighetsmakeriet genomförs för att eventuella uppdragsgivare och sponsorer inte ska skrämmas bort.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln