Carola Häggkvist om mörka tiden: ”Jag stod med rakbladet”

Folkkära artisten övervägde självmord – berättar i ”Stjärnorna på slottet”

Hon skulle lägga världen för sina fötter – men ville inte leva längre.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar Carola Häggkvist om hur samarbetet med Bee Gees spårade ur:

– Jag stod med... jag stod med rakbladet, säger hon och kämpar mot tårarna.

Hon var hela Sveriges älskling och skulle erövra världen redan som tonåring.

Men i ”Stjärnorna på slottet” berättar Carola Häggkvist, 55, om hur utlandssatsningen slog fel och att hon inte bara funderade på att ta livet av sig. Det gick så långt att hon stod med ett rakblad och drog det mot sin handled i ett hotellbadrum.

Album med Bee Gees

Genombrottet hade kommit med ”Främling” 1983. Tre år senare fick hon chans till ett internationellt genombrott när bröderna Maurice, Robin och Barry Gibb i Bee Gees skrev och producerade låtar till hennes första helt engelskspråkiga album ”Runaway”.

– Det var ju wow. Mamma gick ner i spagat och pappa började röka större och större cigarrer: ”Det här är ju toppen”. Men jag hade inte grönt ljus. Jag hade inte frid, säger Carola Häggkvist i ”Stjärnorna på slottet”.

Carola Häggkvist berättar i ”Stjärnorna på slottet” hur hon stod med rakblad och övervägde att ta livet av sig
Carola Häggkvist berättar i ”Stjärnorna på slottet” hur hon stod med rakblad och övervägde att ta livet av sig
Författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, artisten Carola Häggkvist, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet” 2022.
Författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, artisten Carola Häggkvist, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet” 2022.

Hon berättar hur alla runt henne, från föräldrarna till management och skivbolag övertalade henne att ändå skriva under skivkontraktet.

– Jag kände på en gång att det här var inte rätt. Min kropp reagerade, jag förlorade allt järn i kroppen, jag började bli deppig, säger hon.

– Jag frågade min manager och han sa att om du inte fullföljer albumet med Bee Gees kommer det bli så dyrt att din pappa behöver sitta i fängelse. Det gick jag med, den hemligheten, att jag var tvungen att göra det här.

Tänkte skära sig i handleden

Carola Häggkvist har även tidigare varit öppen med hur dåligt hon mådde under inspelningen av ”Runaway”-albumet 1985 och 1986, när hon fortfarande var tonåring. I samband med att hon medverkade i ”Så mycket bättre” 2014 berättade hon om händelsen i badrummet på Doral hotel i Miami:

– Jag tänkte börja skära mig i handleden. Jag kände att allt var förbi och att jag hade gjort fel, det kändes inte bra. Jag orkar inte, den känslan hade jag, sa hon då till Aftonbladet.

Carola Häggkvist
Carola Häggkvist

I ”Stjärnorna på slottet” faller Carola i tårar när hon berättar hur nära det faktiskt var att hon skar sig själv:

– Mamma och pappa visste inte hur de skulle göra. Pappa kom över, för jag stod med... jag stod med rakbladet, säger hon och visar hor hon stod med det mot handleden.

Carola får inte riktigt fram orden när hon pratar i programmet. Men försöker ändå vända på det:

– Det blev en väldigt bra platta, men det var fel tajming, säger hon medan rösten stock sig.

”Måste lyssna på mig

När Aftonbladet pratar med Carola Häggkvist inför ”Stjärnorna på slottet” säger hon att det fortfarande är jobbigt att tänka på hur dåligt hon mådde:

– Man märker det när man pratar om det, man återupplever saker och ting, säger hon.

– Jag skulle egentligen ha behövt bli mer tagen på allvar av managers och folk runtomkring mig, vilket jag verkligen sliter med idag. Jag måste verkligen lyssna på mig.

”Stjärnorna på slottet” med Carola Häggkvist i fokus sänds lördag 8 januari 20:00 i SVT1.

Publisert:

LÄS VIDARE