RuPaul's drag race (realityserie)

SVT gör ”RuPaul’s dragrace Sweden”

Kanalen: ”Det blir en stor satsning hos oss”

Av: 

Andreas Hansson

RuPaul Charles.
RuPaul Charles.

NÖJE

Sashay away – to Sweden.

Nu görs ”RuPaul’s dragrace” i en svensk variant för SVT.

– Det blir en stor satsning hos oss med en stor plats på SVT och i tablån, säger SVT:s programbeställare Anton Glanzelius.

”RuPaul’s dragrace” har tagit över land efter land.

I slutet av året eller nästa år kommer programmet, som gjort succé i tidigare varianter på till exempel Netflix, till SVT.

– Det blir en stor satsning hos oss med en stor plats på SVT och i tablån, säger programbeställare Anton Glanzelius.

Arbetet med en blågul variant har pågått i över ett år men har kantats av hemlighetsmakeri efter stränga restriktioner från produktionsbolaget WOW som äger formatet. Avtalet skrevs på i förra veckan och det är först nu, efter att WOW berättat om nyheten på den franska tv-mässan MIPTV Media Market som SVT får prata om det.

Det är därför först nu som SVT kan börja ragga programledare, panelmedlemmar och deltagare.

– Det arbetet börjar nu direkt. Det är först nu som vi kan söka oss ut till dragcommunityt i Sverige, säger Glanzelius.

RuPaul exekutiv producent

Sverige har en rik dragkultur genom Christer Lindarw som nyligen lanserat sin nya Club After dark via bland andra Diamond dogs till dagens stora profiler som Admira Thunderpussy och Vanity Vain. Men vilka som är aktuella för SVT-programmet vill och kan inte Glanzelius svara på än.

– Jag kan inte säga vilka vi kommer prata med, vi har inte pratat med någon än. Det kommer dröja ett par veckor innan vi har något vi kan säga. Programmet bygger på ett starkt format som gjort succé över världen men det är viktigt för oss att programmet är anpassat till den starka svenska dragkulturen.

RuPaul själv kommer vara exekutiv producent, kommer han synas i den svenska versionen?

– Det är han för de andra programmen runtom i världen, men det är inte han som kommer vara vår programledare. I nuvarande läge är han inte anlitad för att vara med framför kameran, säger Anton Glanzelius.

”Förväntansfulla”

”RuPaul’s dragrace” startade i USA 2009. Där sänds nu fjortonde säsongen och andra varianter har gjorts i bland andra Thailand, Chile, Kanada, Holland, Storbritannien. Spanien, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Filippinerna och Italien.

Programmets originalversion har gjort profiler som Bianca del Rio, Trixie Mattel, Katya, Shangela, Adore Delano och Bob the Drag Queen och flera av dem har gästat Sverige flera gånger.

Den svenska versionen görs av Mastiff. Programmets blågula jurymedlemmar ska enligt produktionsbolaget presenteras inom en snar framtid. ”Mama Ru”, skaparen RuPaul Charles, 61, ska enligt WOW vara en av programmets exekutiva producenter.

”Dragrace och dragkonsten är ett fenomen världen över som fortsätter att locka tittare globalt, så vi är förväntansfulla över att presentera en ny grupp queens”, skriver Randy Barbato som grundat WOW i ett uttalande.

Fotnot: Intresserade deltagare kan söka via dragrace@mastiff.se.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Han gör maskerna i ”Masked singer”

ÄMNEN I ARTIKELN

RuPaul's drag race (realityserie)

RuPaul Andre Charles