Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes

CANNES. Ruben Östlund vann Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes.

Han sprintade upp på scenen, överlycklig, kramade om juryns ordförande Pedro Almodóvar och prisutdelerskan Juliette Binoche och kastade sedan slängkyssar till hela juryn.

– Det känns fantastiskt. Det är alltid nervöst vid sådana här tillställningar och man hoppas vinna något. Och nu känns det extra speciellt när det var det finaste priset. sa Ruben Östlund till GP efter prisutdelningen.

”The square” är den första svenska filmen som tävlar om Guldpalmen på 17 år. Då var det Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” (som vann Juryns pris) och Liv Ullmanns ”Trolösa”.

Senast en svensk film vann var 1992, då Bille Augusts ”Den goda viljan” vann Guldpalmen och Pernilla August fick skådespelarpriset för samma film. Men senast en svensk regissör vann var 1951, Alf Sjöberg med ”Fröken Julie", alltså för hela 66 år sedan.

Prisceremonin ägde som vanligt rum i festivalpalatsets största biograf Grand Thêátre Lumière och leddes av italienska skådespelerskan Monica Bellucci.

Ruben Östlund anlände på röda mattan tillsammans med flickvännen, tyska modefotografen Syna Görcz, skådespelaren Claes Bang, som spelar huvudrollen i ”The square”, och hans kvinnliga sällskap.

Ruggigt spännande

Strax efter dem anlände juryn på röda mattan. Juryordförande Pedro Almodóvar, regissörerna Park Chan-wook, Paolo Sorrentino, Maren Ade och Agnès Jaoui, kompositören Gabriel Yared, och skådespelarna Jessica Chastain, Fan Bingbing och Will Smith, som vanligt den som showade mest på röda mattan, gjorde high five med fans utanför och tog selfies med dem.

Ur svensk synvinkel blev det en ruggigt spännande prisutdelning.

Pris efter pris delades ut till favoriter, vilket innebar att om Ruben Östlund skulle få pris, skulle det bli något av de allra finaste.

Eller inget alls.

Och det blev alltså Guldpalmen.

– Det känns jättebra, det går inte att få bättre, säger Ruben Östlund till TT och fortsätter:

– Det har ju varit bra reaktioner, det har varit många som har gillat den. Och ju längre det gick under prisutdelningen, desto mer kände vi att Guldpalmen kunde vara på gång. Så jag kramade om Claes Bang och de andra.

Will Smith showade

Ruben Östlund tackade sin producent Erik Hemmendorrf, Claes Bang, sin franska medproducent, sin flickvän och sina tvillingdöttrar.

Sällan har man skådat en så lycklig vinnare på Cannes-festivalen. Den första svenska på 25 år.

Roligast på prisutdelningen var Will Smith som tog emot jubileumspriset å Nicole Kidmans vägnar och då grät låtsastårar, innan man sedan visade ett filmat tacktal med henne. Sedan poserade Will Smith med priset, som Nicole Kidman, inför fotograferna.

På juryns presskonferens efter prisceremonin sa Pedro Almodóvar:

– ”The square” är en film som är väldigt här och nu, som berättar om vårt samhälle i dag. Inte minst tacklar den det värsta som finns nu, den diktatur kan man kalla det som heter politisk korrekthet. Och den gör det på ett briljant och väldigt roligt sätt. Är välspelad in i minsta detalj.

En annan av juryns medlemmar, Agnès Jaoui, sa:

– Det är en film som är smart, kvick, rolig, helt enkelt briljant. Den tar på ett smart sätt upp både vårt förhållande till fattiga människor och till media. Dessutom blev jag nästan lite kär i huvudrollsinnehavaren Claes Bang…

Publisert:

LÄS VIDARE