Plupp

”Plupps” skapare Inga Borg är död

”Hon har varit sjuk en längre tid och det här var förväntat och väldigt stillsamt”

Av: 

TT

NÖJE

Konstnären och författaren Inga Borg har avlidit, 92 år gammal. Hon är mest känd för att ha skapat sagofiguren Plupp, om vilken hon skrev och illustrerade 24 böcker.

– Hon har varit sjuk en längre tid och det här var förväntat och väldigt stillsamt, säger sonen Ante Grubbström till TT.

Embryot till Plupp – sagofiguren med det blå håret som lever i fjällvärlden och kan tala med djuren – föddes redan när Inga Borg var liten. Hon var dotter till simstjärnan Arne Borg, världsrekordhållare och flerfaldig olympisk mästare, som under sin internationella karriär flyttade med sig familjen utomlands. Inga blev "ett ganska ensamt barn" och uppfann en fantasikamrat som var osynlig för alla utom för henne själv.

”Plupp var i högsta grad en levande figur”

Hon utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och debuterade som konstnär 1955 med en separatutställning. Samma år publicerades hennes första bok "Plupp och renarna".

– Plupp var i högsta grad en levande figur i familjen. Jag var fyra år när den första boken kom ut och innan dess ritade min mamma på spännpapp i barnkammaren och hittade på sagor. Där fanns ett förstadium till figuren, berättar Ante Grubbström.

Den sista boken om Plupp, "Plupp och lodjuret", gavs ut 2005, 50 år efter den första.

Gick bort i oktober

– Sedan är det lätt att glömma bort att hon har gjort lika många böcker som inte handlar om Plupp som de som handlar om Plupp. Merparten av dem handlar om djur och natur, säger Ante Grubbström.

Inga Borg gjorde också radioberättelser för barn och tre stora tecknade tv-produktioner: "Plupp och hans vänner" på 1960-talet, "Djuren kring vårt hus" på 1970-talet och "Djur på savannen" på 1980-talet. Bland de utmärkelser hon fick märks Elsa Beskow-plaketten och Litteraturfrämjandets pris.

Inga Borg avled den 24 oktober.

ANNONS

Nu kan du fynda det populäraste modet med upp till 70% rabatt hos Bubbleroom!

Extern länk från Bubbleroom

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Plupp