Premiär för rysk film som spelades in i rymden

TT

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2023-04-20

Julia Peresild, Oleg Novitskij (kosmonaut som följde med filmteamet ned) och Klim Sjipenko vid presskonferensen i Moskva efter hemkomsten. Arkivbild.

Den första spelfilmen som spelats in i rymden har gått upp på ryska biografer efter en kapplöpning mot ett liknande projekt i Hollywood.

”The challenge” utspelar sig på Internationella rymdstationen (ISS), där en kirurg ska rädda en skadad kosmonaut.

Ryssland skickade en skådespelare och en regissör till ISS i oktober 2021 för en inspelning som sträckte sig över tolv dagar.

Premiären innebär att det ryska filmteamet hann före den planerade Hollywood-filmen med Tom Cruise i huvudrollen, där både amerikanska rymdstyrelsen Nasa och Elon Musk-ägda Space X är samarbetspartner.

Putin nöjd

Vid en Kreml-gala tidigare i april hyllades ”The challenge” av Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi är de första som spelat in en film i omloppsbana. Än en gång först ut, sade han.

Sovjetunionen var pionjär inom rymdresor och var det första landet som skickade upp både en hund, en man och en kvinna i rymden. Filmteamets bedrift läggs nu till denna lista efter en serie ryska tillkortakommanden som bland annat innefattar misslyckade uppskjutningar.

Regissören Klim Sjipenko och skådespelaren Julia Peresild övade i frya månader innan de sköts upp med en Sojuz-kapsel tillsammans med med en kosmonaut.

30 timmar film

Totalt spelade Sjipenko, som var ansvarig för foto, ljus och ljud, in 30 timmar film på plats, varav 50 minuter användes i den färdigklippta filmen. Tre ryska kosmonauter som tjänstgjorde på ISS vid tillfället dyker upp i cameo-roller.

Rymden är ett av få områden där samarbetet mellan USA och Ryssland och deras allierade inte har brutits till följd av anfallskriget mot Ukraina.

Enligt många experter är den ryska rymdmyndigheten Roscosmos – som är med och finansierar filmen – en skugga av sitt forna jag eftersom rymdforskning är svårt att bedriva i ett land utsatt för hårda sanktioner.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln