Mandelmann: Schyffert borde ha skjutit grisarna

Lantbrukaren: ”Han borde vågat visa att han kan slakta själv”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Många tittare rasade när Henrik Schyffert svek grundpremissen i ”Köttets lustar” och lät någon annan skjuta grisarna.

Även Marie Mandelmann är kritisk.

– Han borde vågat visa att han kan slakta själv med sitt gevär i tv, säger hon.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET / 75436
Familjen Mandelmanns.

I SVT:s ”Köttets lustar” om djurhållning och människans behov av att äta kött tvingades komikern och jägaren Henrik Schyffert välja: skjut de båda grissystrarna Victoria och Madeleine, eller sluta äta kött.

Två som bänkade sig framför programmet var Marie och Gustav Mandelmann, från konkurrenten TV4:s ”Mandelmanns gård”.

– Första delen var väldigt underhållande när han tar in grisarna och grannarna klagar. Samtidigt vet vi som gör tv att det här är gjort för tv, säger Marie Mandelmann.

Hon upplevde det andra avsnittet, med besök i ett slakteri, som jobbigt att titta på.

– Det var påträngande med slakten och när man går in i ett konventionellt grisstall, med insemineringen och hur vedervärdig den där slakten är. Man fick också med skillnaden till en ekologisk gård, men tog däremot inte upp de småskaliga slakterierna där det är mycket finare och värdigare, säger hon.

”Han borde visat att han kan slakta”

Efter sista delen, där Schyffert slirade ut i att inte välja någon av programmets grundpremisser: att döda eller att bli vegetarian då han lät någon annan skjuta grisarna för att sedan fortsätta äta kött, var många tittare arga. Även Marie Mandelmann tycker att han borde gjort på ett annat sätt.

– Schyffert kunde väl inte göra på något annat sätt, för kött vill han ju äta. Men han borde vågat visa att han kan slakta själv med sitt gevär i tv, det är vad jag tycker.

Samtidigt har hon förståelse för att tv-formen påverkade honom,

– Jag förstår Schyffert, när man får en relation till ett djur som de visade och skapade i programmet skulle det säkert varit väldigt svårt och för magstarkt för vissa människor att se den slakten, säger hon.

Hur hade du gjort?

– För oss är det självklart att slakta på gården så vi hade slaktat.

”Påminner om koncentrationsläger”

Hur förhåller ni er till tittares ilska över att se slakt?

– Bor man inte på en gård där det är en naturlig kedja och mångfald, för att få en gård att fungera behöver vi djuren och de måste föryngras, annars dör de ut och det vill vi inte. De ingår i vårt kretslopp. När vi odlar grönsaker lägger vi på kompost med stallgödsel.

– I vår basföda på gården ingår ju djuren men jag tycker att man ska äta mindre kött och kött som är bra, ekologiskt kött där man vet att djuren haft ett värdigt liv, det tycker jag är jätteviktigt. Bönderna pressas att hålla djuren på ett sätt som påminner om koncentrationsläger, inga bönder vill ha det så egentligen. Vi får alla ta och skärpa till oss.

Nöjesbladet har sökt Henrik Schyffert via mejl och fått autosvar att han är i radioskugga till 11 januari.

Publicerad:

LÄS VIDARE