Alexander Bard stöttas efter uppropet

avLinn Elmervik, Louise Åström

Över 13 000 personer vill få bort Alexander Bard, 56, från ”Talang”.

Nu har 3 000 skrivit under en namninsamling för att stötta tv-profilen.

– Jag tror inte att de som har startat det här bryr sig så mycket om Alexander Bard, säger han själv.

1 av 2 | Foto: ELVIRA PIHL
Alexander Bard.

Över 10 000 personer har skrivit på en namninsamling för att få bort Alexander Bard som jurymedlem i ”Talang”, rapporterade Nöjesbladet i helgen. Initiativtagarna menar att Bard är både sexist och rasist.

Bakgrunden är bland annat att Bard kallat Zara Larsson en ”kändissubba som hatar män” på Twitter. Ett uttalande som fick många att reagera och som han fortsatte stå bakom.

– Det är något fundamentalt fel i en kultur när unga brudar går ut och kallar sig manshatare när de lever i ett samhälle där de är fullständigt beroende av män i allting de gör, sa han till Nöjesbladet i november.

Han har också varit kritisk mot metoo-kampanjen vid upprepade tillfällen.

”Historien är full av kvinnor som anklagar män för sexuella trakasserier som aldrig hänt. Hur kommer det sig att kvinnor blev 100 procent trovärdig 2017?”, twittrade han i slutet av oktober.

Får stöd av ny insamling

I skrivande stund har över 13 000 personer signerat uppropet, men nu får de mothugg.

I går startades ytterligare en namninsamling till stöd för Alexander Bard, som Dagens Media var först med att rapportera om. Insamlingen har namnet ”Stötta Alexander Bard” och har i skrivande stund drygt 3 000 namnunderskrifter.

”Vi är för att Alexander Bard, liksom alla svenskar, ska få framföra sin åsikt utan rädsla för att en grupp mobbare ska försöka utpressa honom ekonomiskt. Oavsett hur smart eller knäpp en åsikt än är så bör den få komma till uttryck”, lyder beskrivningen.

”Är jätteroligt”

– Jag tycker det är jätteroligt. Jag tror inte att de som har startat det här bryr sig så mycket om Alexander Bard, utan det handlar väl egentligen om unga människors yttrandefrihet, säger Bard om initiativet.

Han menar att han varken är rasist eller sexist, och tycker att kritiken som riktas mot honom är helt irrelevant.

– När MeToo använts för att attackera oskyldiga människor blir jag förbannad. Jag tycker inget konstigt egentligen. Jag är bara väldigt rak och tuff i mitt sätt att uttrycka mig. Det tycker jag man ska kunna vara.

Tar du åt dig av kritiken?

– Nej, jag står för ett tufft, hårt språk, men jag menar ju väl. Jag vill ju bara fostra människor till att ta ansvar för sina känslor i stället för att kasta dem på varandra.

TV4 behåller Bard

Underhållningsprogrammet ”Talang” drar igång på TV4 nästa vecka. Förutom Alexander Bard består juryn av Bianca Ingrosso, LaGaylia Frazier och David Batra.

TV4 har tidigare sagt att protesterna mot Bard inte påverkar hans jobb i ”Talang”-juryn.

”På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skrev Lotta Andersson, exekutiv producent för “Talang”, i ett mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

MeToo