Ernst Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger slår tillbaka mot kritiken

”Jag har gott samvete”

Av: 

Jon Forsling

NÖJE

Ernst Kirchsteiger, 60, anklagas för att ”förstöra ett kulturarv” i den nya säsongen av TV4:s ”Sommar med Ernst”.

Nu slår den folkkära programledaren tillbaka mot den hårda kritiken:

– Det är ju inte så att jag rusar in och gör en ”extreme make-over” med plastfärger, säger han till Nöjesbladet.

TV4:s ”Sommar med Ernst” är snart tillbaka i rutan, för elfte året i rad. Med start den 12 juli kommer Ernst Kirchsteiger, 60, att renovera Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun utanför Örebro under åtta veckor.

Men årets säsong skakas av en kontrovers – innan det första programmet ens har sänts. I måndags kunde Aftonbladet berätta att flera boende i Hallsbergs kommun är skarpt kritiska till Ernsts insats med den gamla kvarnen.

En av dem är Suzann Bernsgården, 56, som är uppvuxen i närheten av kvarnen:

– Mina förfäder byggde den här kvarnen och vi hade hoppats på att kommunen skulle bevara byggnaden och rusta upp den till ett museum eller någonting. I stället säljer man ut hela kvarnen till ett något slags marknadsföringsjippo utan att informera oss, har hon sagt till Nöjesbladet.

Boende i området är irriterade på att Hallsbergs kommun har betalat produktionsbolaget Brand New Content 580 000 kronor för att rusta upp Kånsta kvarn.

Flera grannar är också kritiska mot att Ernst Kirchsteiger har valt att förse den gamla kvarnen med nya, fabriksfabricerade fönster – vilket enligt Suzann Bernsgården är att ”förstöra ett kulturarv”:

– Det är ingen kulturbyggnad i Sverige som får sådana fönster i dag. Det finns stor kunskap om byggnadsvård, någonting som Ernst inte verkar ha.

Nu väljer Ernst Kirchsteiger att bemöta kritiken:

– Hallsbergs kommun hörde av sig och ville ha hjälp med att rusta upp en kvarn. De ville att något skulle hända med den, den hade bara stått där under lång tid, säger han.

– Allt annat runtomkring som dyker upp har jag egentligen ingen aning om. Jag har aldrig rustat ett gammalt hus i en riktning där jag på något sätt vanhedrar huset, eller där jag inte berättar historien om huset. I år har vi dessutom gjort rejäla fördjupningar, där vi tagit fram arkivmaterial och berättar om kvarnens historia i Sverige. Jag har verkligen bemödat mig att få fram det här som är en del av det svenska kulturarvet.

Vad säger du om den kritik som framförts?

– Jag kan känna så här: Det är tråkigt eftersom jag gör mitt yttersta för att rädda den här byggnaden, att göra den så bra som möjligt för att den ska kunna finnas kvar hur länge som helst. Det är ju inte så att jag rusar in och gör en ”extreme make-over” med plastfärger och grejer. Vi har isolerat kvarnen med högekologisk isolering, och fått kilsågade bräder nerskickade från Dalarna. I alla delar har jag tänkt att mitt avtryck ska vara ett avtryck som man kan ha glädje av länge. Det är min ambition.

Boende i området vänder sig mot att du har monterat nya fönster i kvarnen. Vad säger du om det?

– Det är ju inte så att vi bara gör saker. I alla led har vi stämt av med kommunen och arkitekter och hit och dit. Sen om det inte är någon som vill ha fönster i kvarnen…vad mer kan vi göra?

Ernst Kirchsteiger säger sig vara van vid att få kritik, efter att ha renoverat byggnader i tv i snart tjugo år:

– Jag har gott samvete, och jag vet att jag gör allt i min makt för att bevara det svenska kulturarvet. Det handlar inte om att jag vill förvandla mina byggnader till något annat. Utan att de ska få stå kvar, och att de ska hedras.

”Sommar med Ernst” har premiär den 12 juli kl 20 i TV4.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Skandalerna i ”Sommar med Ernst”: Är bara fejk”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ernst Kirchsteiger

Kånsta kvarn