Nöje

– De nya låtarna kan vara mina bästa någonsin

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

Peter LeMarc berättar för första gången om kampen mot cancern och sitt nya material

PÅ VÄG TILLBAKA Peter LeMarc drabbades av cancer för två år sedan. Nu pratar han för första gången, exklusivt för Nöjesbladet, om den långa vägen tillbaka och att han nu är inne i en intensiv period av musikskapande. ”Jag låser in mig i min bubbla och behöver vara där ostörd”, säger han.

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO

Han har kämpat mot cancer nästan två år.

Nu berättar Peter LeMarc exklusivt för Nöjesbladet om sin nya musiksatsning och livet efter sjukdomen.

– Det kommer att ta tio år innan jag kan förklaras som frisk, säger han.

Efter cancersjukdomen är artisten och låtskrivaren Peter LeMarc, 52, inne i en intensiv period av musikskapande.

– Jag är mitt uppe i en låtskrivarprocess nu. Jag låser in mig i min bubbla och behöver vara där ostörd. Sätter på datorn på morgonen enbart för att svara på mejl.

Ingen stress

Hittills är han nöjd med resultatet.

– Mycket av det jag fått fram är bra. Några av låtarna kan vara det bästa jag gjort.

Han vill poängtera att det är demoinspelningar han producerar. Något skivkontrakt har han inte. Och det är just så han vill ha det.

– Nu vill jag skriva låtar, inte kontrakt. Jag vill fokusera på låtarna och inte på hur jag ska marknadsföra dem, säger han.

”Inte 23 längre”

”Kärlek i tystnadens tid” från 2007 är den senaste skivan med nyproducerat material. Året efter släppte han ett livealbum och 2009 kom ”Klassiker” ut – samma år som han fick cancerbeskedet. Året därefter kom samlingsboxen ”Starkare än ord” ut – ett verk som sammanfattade hela den framgångsrika karriären.

Men det är först nu som han spelar in nytt material igen.

Peter LeMarc berättar att han skriver utifrån sig själv. Texterna går hand i hand med livet han lever. Ett liv där cancern har varit en stor del sedan två år tillbaka.

– Det är inte så att jag basunerar ut att jag drabbats av cancer i texterna. Men jag skriver utifrån mig själv och det är långt i från en kille på 23 bast som sjunger om att festa och dansa med tjejer. Jag är en 53-årig man som drabbats av cancer, säger han.

Det var i november 2009 som han fick beskedet. De efterföljande månaderna genomgick han en framgångsrik behandling. Men än är han inte friskförklarad.

– Jag gör provtagningar en gång i halvåret. Det kommer att ta tio år innan jag kan förklaras som frisk, men jag genomgår inga behandlingar längre.

Efter behandlingen var han fysiskt återställd. Men mentalt var kampen inte över. Peter LeMarcs livsfilosofi har varit att ”just do it” – en inställning han tacklade sin svåra scenskräck med.

Var inte mentalt redo

Sviterna efter cancersjukdomen innebar en kamp inget motto i världen kunde förbereda honom på. Trots att han var återställd ur ett fysiskt perspektiv var han inte mentalt redo att åka ut på den inplanerade turnén.

– ”Just do it” i det läget blev en paradox, säger han.

Nu är Peter LeMarc på väg tillbaka. Tillbaka till det friska livet. Tillbaka till artisteriet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: