Nöje

Gert Fylking anmäld efter kattuttalandet

avJakob Nilsson

Radioprofilen vill slå ihjäl kattungar: "Hetsar till djurplågeri"

Gert Fylking gav kattdödartips i radio.

Nu anmäls han till Granskningsnämnden.

– Jag skulle kalla det här att hetsa folk till djurplågeri, skriver anmälaren.

När en person ringde in till "Gerts värld" i Radio 1 tidigare i veckan ventilerade Gert Fylking sina minst sagt kontroversiella åsikter om sommarkatter.

– När det kommer en liten kattunge och sätter sig och jamar ute på farstukvisten på lantstället ta då en sten eller påk och slå ihjäl katten omedelbart eftersom det annars blir en sommarkatt. Eller stoppa den i en säck, slå den medvetslös och dränk den, sa radioprofilen i programmet.

”Djur far illa”

En person upprördes av uttalandet och har nu anmält Fylking till Granskningsnämnden för radio och tv.

– Man måste vara medveten om att djur far illa i dag. Det finns folk som skadar katter (och hundar för den delen) i dag. Många lyssnade på programmet och tycker då att det är helt ok att slå ihjäl kattungar. Skall djur avlivas skall det inte göras på detta sättet! skriver hen och kallar Gerts utsagor för att hetsa till djurplågeri.

Får mothugg av Kärnfalk

I programmet menar Gert Fylkings kollega i studion, Kim Kärnfalk, att man i stället ska lämna sommarkatterna till katthem.

Men Gert Fylking fortsätter argumentera för sin sak.

– Hur ska vi annars bete oss? Varje år på varenda bondgård skjuter man av 20 katter, de bara dräller. Vi kan använda kattskinnen i skolan som fysikaliska experiment eller också kan vi göra små mössor av dem, säger han i programmet.