Juryn har ordet!

NÖJE

Med massor av Halleluhja Moments

1 av 10 | Foto: Namn: Paulina Råsth Ålder: 19 Bor: Stockholm Gör: Studerande Om min kreation: Jag tog min pappas gamla skjorta och gjorde den till något som jag själv ville bära. I ryggen sydde jag veck, och skjortmanschetterna gjorde jag till ett skärp som jag sydde fast i ryggen. På det sättet behövde jag inte använda mig av något mer material än sytråd. Det bästa med plagget tycker jag är att man kan använda det både till vardags och fest.

När designtävligen Vintage Makeover går in i sin andra och tuffare fas kallas en expertjury in. Tio duktiga kreatörer ska nu bli tre och vilka är bättre att bedöma nya designtalanger än designtalanger som tagit sig ända fram? Från att sitta inne på en dröm har dessa tre rookies nu lyckats skapa sig ett namn på den tuffa modemarknaden. Den 2 november presenterar de sitt beslut. Juryn består av:

van Deurs

Namn: Susanne Beskow
Ålder: 40
Bor: Södermalm Stockholm
van Deurs har funnits sedan augusti 2005. Vald till Årets Rookie 2007.

Varför designer? Det bara måste bli så.

Tips till nya unga designers? Skaffa er mycket praktik och erfarenhet innan ni startar en egen kollektion.

Som årets Rookie, varför har just du lyckats? Ett tydligt koncept och en kombination av mode och hantverk som är kommersiellt gångbart. Jag har gett efter för min lust när jag skapade kollektionen och jag tror att det märks när någon verkligen brinner och älskar det dom gör. Hoppas att de som använder mina produkter kan känna det. Annars så har jag lång erfarenhet från branschen. Talang, erfarenhet och långsiktigt tänkade behöver man för att lyckas - tror jag.

Vad utmärker en bra designer? Att alltid vara professionell och under sin egna label ge ett starkt och personligt uttryck.

rebild för dig? YSL, Balensiaga, Alexander McQeen, Ann Deemulmeister, Helmut Lang och många flera...

SoloUniko

Namn: Sam Lambert
Ålder: 33
Bor: Hornstull, Stockholm
SoloUniko har funnits i fem år.

Varför designer? Jag är en skräddarson, så det kom naturligt!

Tips till nya unga designers? Följ INTE tredner, skapa din egen stil och väg att gå.

Vad utmärker en bra designer? Att vara unik. Färdigheter och förmågan att klippa och slutföra dina produkter.

Förebild för dig? Vivienne Westwood and Heidi Slimane

SÄBY

Namn: Karin Säby
Ålder: 33 år
Bor: Södermalm, Stockholm
SÄBY har sin första kollektionen ute nu, höst 07.

Varför designer? Jag jobbade tidigare som modell, det var visningarna som lockade fram designviljan i mig.

Tips till nya unga designers? Utnyttja din tid! Går du i skolan, se till att få ut så mycket information av dina lärare som möjligt. Efter utbildning (var den än må komma ifrån) är det superviktigt att ha så många kontakter som möjligt. Har du möjlighet så gå som ”lärling” någonstans. Frågorna blir många om man vill starta eget och det är inte alltid så enkelt att finna svaren. Lär dig av dem som är där du vill vara om några år.

Vad utmärker en bra designer? En känsla av riktlinje genom verksamheten. Alla olika designs behöver inte tilltala en, men kan ändå vara bra. För mig är det viktigt med hög kvalité inom alla led, det anser jag är bra. För mig är det också viktigt att inte tappa min egen stil.

Förebild för dig? Carin Rodebjer, Wivienne Westwood.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode