Vinnare är vi allihopa!

NÖJE

Jens Lapidus, Sveriges bäst klädda.

Många priser delades ut, applåder och champagne flödade. Här är årets vinnare av Cafés stora modepris.

Sveriges bäst klädde man: Jens Lapidus

Foto: Jens Lapidus med frun Hedda.

Motivering: Jens Lapidus lyckas - till synes helt utan ansträngning - att förändra och föryngra två vitt skilda världars konservativt ingrodda stilregler (...) jurist och författare (...)

Beskriv din stil!

– Proper och enkel. Mycket kostymer såklart.

Hur modeintresserad är du?

– Egentligen är jag inte så modeintresserad för egen del, men jag tycker det är roligt att kolla in andra människors stilar och hur olika grupper i samhället klär sig.

Vad höjer en hel outfit?

– Slipsen är ju helt klart en stilhöjare, olika slipsar för olika tillfällen kan göra massor för en outfit. För tjejer gör skorna samma sak.

Vad inspireras du av?

– Oceans 11-filmerna och filmen Casino är väldigt stilfulla, maffiafilmer över huvudtaget. Sen tycker jag faktiskt att Jan Eliasson har en riktigt snygg stil!

Bäst klädde artist: Tomas Andersson Wij

Foto: Tomas Andersson Wij

Motivering: Med ett ”omåttligt estetiskt begär” kommer man långt. Tomas A.W mixar modigt läderhandväskor, klackade skor och högt skurna kostymbyxor.

Beskriv din stil med tre ord:

– Dressad, blandat (vintage och nytt), smalt (smal siluett).

Äger du ett par mysbyxor?

– Haha, nej faktiskt inte. Jag känner mig inte bekväm i bekväma kläder.

Har du något favoritmärke på kläder?

– Jag är inte så märkesintresserad, fina kläder är fina oavsett var de kommer ifrån. För klädälskare så är hela märkesfixeringen bara deprimerande.

Bäst klädda kvinna: Caroline Winberg

Foto: Caroline Winberg

Motivering: Tillbakalutad cool i en rock-t-shirt eller djävulskt dressad i haute couture - ingen har säkrare stilkänsla just nu än Sollentunas egna supermodell.

Hur är din stil?

– Avslappnad, enkel och pojkflickig.

Minns en modekatastrof!

– 14 år, nyköpt push-up behå och grov urringning. Att sen stoppa behån full med papper var inte så smart eftersom det har en förmåga att fall ur...inte skoj!

Förvånad över priset?

– Här hemma i Sverige är jag i stort sett alltid välklädd för oftast här på jobb, men mina kompisar i New York sa: Hur fan kan du vinna? Där går jag alltid omkring i trosor och trasig t-shirt hemma i trädgården. Knappast välklädd.

Årets designer: Hope

Foto: Ann Ringstrand och Stefan Söderberg = Hope

Motivering: Vi fortsätter imponeras över hur framgångsrikt Ann Ringstrand och Stefan Söderberg kombinerar vass vintagekänsla med futuristisk funktion.

Varför lyckas ni så bra?

– Hela vår grundidé baseras på "gillar vi det här?", gör vi det så kör vi på det. Det blir en trygghet i sin egen smak och yrkesroll som spelar in. Man ska känna att: det här är Hope, och det tror jag att vi lyckas med.

Ni återinför plommonstopet i höst, hur kom det sig?

– Vi jobbade mycket med stora siluetter på överkroppen och smalt nertill och så ville vi ha något på huvudet som inte var en stor mössa eller stor hatt, plommonstopet blev perfekt. Otroligt stiligt på en välklädd man.

Favoritplagg ur er kollektion till hösten?

– En lite oversized mörk överrock, till det smala byxor!

Årets nykomling: Blank

Motivering: Från pampiga rockar till hårt skräddade ullkostymer: Kollektionen "From Russia with Love" var en magisk uppvisning i ungt, väldesignat herrmode.

Nykomlingar är ni inte direkt, men hur mycket betyder ett sånt här pris för ett nytt företag?

– Vi märker ju att trots att man tycker att det är många som känner till oss, så är det oftast samma människor i en liten klick i en liten stad. Genom mer uppmärksamhet så når vi ut till fler modeintresserade människor, säger Fredrik Blank och Åsa Göransson.

"From Russia with Love" är mörk och militärisk, vad inspirerar er?

– Trots att vi är glada och ljusa människor så får vi inspiration från mörker, just till den kollektionen så var ubåtsolyckan med Kursk en stor inspiration. Det kan kännas läskigt, för oss är det en hemsk värld att leva in sig i, men i slutändan så är det bara en jacka för köparen.

Många designers har en musa att söka inspiration från, har ni?

– Vår musa heter Google, haha!

Årets tv-personlighet: Per Lernström

Foto: Pär Lernström

Motivering: MTV:s mest naturligt välklädda programledarprofil på år och dag. Bär utan problem upp såväl scoutuniformer som tajta rock'n'roll-jeans, Bra jobbat!

Pär arbetar numera på Aftonbladet Tv7s nya talkshow, "Läget med Kjell och Pär".

Beskriv din stil?

– Väldressad men ändå rockig och lite busig. Försöker behålla min egen stil, nu när det finns så mycket tyckare.

Minns en klädkatastrof!

– På förra årets modevecka gick jag på en visning direkt efter jobbet, jag hade på mig en urful rosa t-shirt. Jag vet inte om det var någon som brydde sig men jag kände mig helt enormt ful och obekväm.

Vad kommer du aldrig ha på dig?

– Det är svårt att säga, men generellt tycker jag skor är skitsvårt. Det finns ju bara fula Foppa-tofflor och trekkingskor. Och det kommer jag aldrig att ha!

Får du själv bestämma vad du ska ha på dig i nya tv-showen?

– Jag är lite nervös för jag ska snart träffa programmets stylist, men ingen får bestämma över min stil!

CHATTA MED PÄR KLOCKAN 13:00 FREDAGEN DEN 24 AUGUSTI

Årets specialpris: Björn Borg

Motivering: Hans ikoniska look under tennisens snyggaste tidsepok påverkade hela världen och har satt spår ända in i dagens mode. En mästare blir aldrig omodern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode