Carola trakasserad i sitt nya hem: ”En stalker”

Tvingades ringa polis – bjuder ändå in fansen till sitt hem för julkonserter

avTorbjörn Ek

Hon förföljs av flera stalkers.

Carola har redan blivit trakasserad i sitt nya hem – men bjuder ändå in just dit för sina julkonserter.

– Det är mest människor med fantasier om att de tänker att jag är deras. Det är klart att det är inte bra, men vi har garderat oss för det också på olika sätt, säger hon.

Det är Carola Häggkvists, 52, egen storsatsning, ”Jul med Carola” i en stor lada vid Steninge slott i Sigtuna utanför Stockholm, där hon tar emot Nöjesbladet.

– Vi har investerat så mycket tid och pengar i det här så nu måste vi spela den jättemånga gånger för att få det att gå ihop, säger hon och skrattar.

– Jag har längtat efter att få landa i en miljö som den här, vackert lantlig med en lada där man kan ha allt från rock n’ roll till klassisk musik. Och den här fina lokalen kan man använda sig av hela året, så det kommer bli Carola hela året om man vill.

Fick ringa polisen

Därför har hon också bosatt sig i ett hus i slottsparken, bara några hundra meter från ladan som hon håller på att göra om till konsertlokal.

Men du som varit med så länge och också blivit utsatt för både stalkers och hat och hot, är det inte lite att utmana ödet att bjuda hem folk till dig?

– Jag är inte rädd. Det tror jag är en nyckel till det. Jag har haft stalkers här faktiskt redan, polisen har varit här, säger hon.

– Bara för att det finns orosmoln i livet så stannar inte jag. Det är klart att man vill se om sitt hus för barnen skull, men samtidigt så finns det möjlighet att hitta vägar att skydda sig. Vi lever inte i en fullkomlig värld, det finns några procent knasbollar, på olika vis. Jag tar väl den risken att inte mura in mig, jag har bott så, men det blir väldigt trist, säger hon.

Foto: Naina Helen W. Jåma

Har ett nödnummer

Och på Steninge slott kan hon inte mura in sig. Slottsparken är öppen för allmänheten på dagtid.

– Jag delar gärna den med andra, så jag hejar lite på folk och så är det en och annan knasboll. Det finns en vakt att ringa på och jag har en skylt i köket med ett nummer att ringa om det är riktigt illa.

Men det har ändå gott så långt att du blivit tvungen att ringa polisen även här? Vad var det som hände?

– Ja, det var en incident, helt enkelt en stalker som satte sig i trädgårdsmöblerna och har hört av sig. Jag har väl kanske 5-6 stycken olika konstant som har hållit på genom åren. Man börjar bli lite van, samtidigt måste man kolla upp, ”Vem är du?”, ”Vad vill han?” Det är mest människor med fantasier om att de tänker att jag är deras. Det är klart att det är inte bra, men vi har garderat oss för det också på olika sätt, säger hon.

Och Carola tänker inte låta sig stoppas. Arbetet med julkonserterna har fortsatt trots påhälsningarna. ”Jul med Carola” spelas i november och december i Träladan i Steninge Slottsby, med premiär 23 november.

ARTIKELN HANDLAR OM