Gunilla Persson döms för bidragsfusk – förlorade tvisten mot Försäkringskassan

”Hollywoodfrun” Gunilla Persson, 59, förlorade målet mot Försäkringskassan i tingsrätten.

Hon döms nu att betala för det bidragsfusk som Försäkringskassan tidigare stämt henne för.

Beloppet med rättegångskostnader hamnar på cirka 377 000 kronor.

– På den här jorden kommer de aldrig att se ett rött öre från mig, säger Gunilla Persson som nekar brott.

Konflikten med Försäkringskassan grundar sig i att Gunilla Persson fått barnbidrag, föräldra- och sjukpenning utbetalad i olika omgångar mellan 2006 och 2013.

Men myndigheten anser i ett beslut om återkrav från 2014 att hon lämnat felaktiga uppgifter om sina inkomster och var hon är bosatt. Enligt F-kassan har det lett till att hon fått barnbidrag för 86 100 kronor, föräldrapenning för 217 916 kronor och sjukpenning för 28 548 kronor- utan att ha rätt till det.

Hon ska ha intygat på heder och samvete att hon skulle bo i Sverige under längre tid än tre år och att årsinkomsten från hennes bolag var 500 000 kronor om året.

Men en utredning visade att hon inte bott i landet, inte haft något företag med F-skatt eller någon sjukpenninggrundande inkomst här.

I själva verket har hon inte bott i Sverige på 30 år.

Inte svarat på stämningen

Då Försäkringskassan skickade beslutet till henne kom det i retur, ett nytt beslut skickades därför som kom fram i augusti 2014. I december 2015 skickade myndigheten ett inkassokrav till Gunilla Persson som inte betalades.

Hon stämdes i våras på 332 564 kronor i Stockholms tingsrätt av Försäkringskassan som krävde pengarna tillbaka.

Men enligt den tredskodom som kom i tingsrätten på tisdagen har Gunilla Persson inte heller brytt sig om att ge ett svaromål på stämningen. Därför anser rätten att det finns förutsättningar att utfärda en dom.

Hon döms att betala skulden, 332 564 kronor, plus ränta, inkassokostnad på 180 kronor samt Försäkringskassans rättegångskostnad på 44 383 kronor plus ränta, totalt 377 127 kronor.

Perssons svar: ”Kommer aldrig se ett rött öre från mig”

När Nöjesbladet når Gunilla Persson nekar hon bestämt till brott.

– Försäkringskassan är den mest oprofessionella institution som finns i Sverige, skriver Gunilla Persson i ett sms, och menar att myndigheten drivit en personlig vendetta mot henne i flera år.

– Jag blev polisanmäld för den här summan pengar ifråga, men då utredning hade gjorts och jag satt i polisförhör så bad polisen mig om ursäkt för att detta hade ens kunnat hända mig. Därefter blev jag frigiven utan någon publicitet...

Hon säger att Försäkringskassan inte har kommunicerat med henne varken skriftligt eller muntligt om situationen.

– Det här är nyheter för mig men om jag är dömd att betala dessa pengar så har jag ett förslag. Nämligen, det råder ett stort intresse i dag för rymden, vilket väl är bra att man vill utforska den. Jag föreslår att jag betalar Försäkringskassan den här summan dom säger att jag är skyldig – för att jag tog emot barnbidrag etc för Erika då vi bodde halva året i Sverige – på planeten Mars. Det ser jag fram emot. Därför på den här jorden kommer de aldrig att se ett rött öre från mig.

Publisert:

LÄS VIDARE