Springsteen: Allt vi har är hoppet

NÖJE

Rockikonens nya skiva handlar om terrorattackerna

NEW YORK

"The Rising" är en skiva om människorna inblandade i terrorattacken den 11 september.

Fylld av hopp - och ett hårdare rockande E Street Band.

- Verserna är bluesen, refrängerna är gospeln, säger Bruce Springsteen.

Springsteen kallade in producenten Brendan O"Brien, som jobbat med Pearl Jam, Korn och Rage Against The Machine, för att backa upp sitt legendariska E Street Band som han inledde återföreningen med 1995.

- De grundläggande sounden du hör på radion ändras vart femte eller vart tionde år. Brendan hade koll på alla mina referenser så jag kunde referera till något från 1966 eller 1980. Och sedan hade han koll på de kommande tio och 20 åren, berättar Springsteen för New York Times.

Självmordsbombare

På "The Rising", en sångcykel om plikt, kärlek, död, sorg och återuppståndelse, beskriver rockstjärnan attackerna mot World Trade Center.

"Jag vill ha en kyss från dina läppar, jag vill ta ett öga för ett öga", sjunger han i "Empty sky".

"Paradise" inleds med en fiktiv självmordsbombare och i "Worlds apart" blir en soldat i Afghanistan kär i en inhemsk kvinna.

- Du måste komma underfund med de verkliga fasorna i livet. Och då är allt människor har hopp. Det är där jag alltid funnit tro och själ.

Vanliga människor

Redan för 25 år sedan bestämde han sig för att gå utanför sig själv och beskriva den vanliga människan.

- Jag kände att jag kanske spelat ut min story tidigt. Det fanns ingenstans att gå. Den klassiska, den ikoniska rockhistorien fanns på de tidiga skivorna.

- Jag kände att jag såg adelskap i folk. Inte dem du läser om i historieböckerna utan dem som går till jobbet varje dag.

Gräver i själen

Om låtskrivandet, som i perioder på 90-talet låg nere och då han ibland tänkte att "det kanske var nåt jag gjorde som jag inte gör längre", säger han:

- Du arbetar i gruvan, gräver efter själen. Ibland finns inga rika ådror, det kan ta lång tid men sedan, plötsligt, boom! Du stöter på en.

Fredrik Virtanen