Utmärkt sång - men Bettan imponerar mest

NÖJE

"Live från Rondo" (Mariann) är inte bara för dem som sett krogshowen med Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg i Göteborg.

Det nya dubbelalbumet står utmärkt på egna ben.

Och det får en att vilja ha mer.

"Live från Rondo" består av två delar. Den första skivan är en liveupptagning av föreställningen från den 11 december. Den andra skivan är en bonus-cd med ett urval av trions låtar genom åren - en slags förlängning av liveshowen om man så vill. Kikki gör "Fri", Lotta gör "Brevet från Maria på Öland" och Bettan gör "Han pendlar varje dag". Vi får till och med en helt ny låt med Kikki, Calle Kindboms och Thomas Thörnholms "Nära dig", som låter förvillande likt Björn Afzelius svensktoppshit "Du" från 1994.

Kikkis, Bettans och Lottas krogshow präglas av en livsbejakande och sorglös attityd - vi har med tre fullfjädrade underhållare att göra och de har en gemensam låtskatt att bara ösa guld ur. "Live från Rondo" innehåller ett koncentrat av det bästa från den aktuella krogshowen.

I introt manifesteras trions stora självdistans i ett potpurri av deras största hits, som försetts med delvis nya texter. Resultatet är bitvis väldigt roligt, som när Kikki sjunger: "Miss Decibel, det var min allra första hit / Kan jag ännu nå dess höga toner?".

Här finns också en handfull helt nyskrivna sånger, som låter som kommande örhängen och som kan överleva länge efter att ridån gått ner för sista gången. Det nya materialet är brett, från folkvisetonen i "Intåg" och dansbandsgunget i roliga "Killarna i mitt band" till den vackra schlagerballaden "Sångerna som för oss tätt tillsammans", som jag kallade nånting helt annat i förra veckans krönika.

En tanke som slår mig är att de nya texterna måste vara utvecklade i nära samarbete med artisterna själva, då de ofta bär tydliga självbiografiska drag, som ibland roar, men lika ofta är starkt berörande: "En ensam liten tjej med bälgaspel / Jag spelade bakom dörrar för att ingen skulle se min stora ängslan för att spela fel", sjunger Kikki i Lasse Holms, Torgny Söderbergs och Åsa Jinders "Intåg".

Kikki, Bettan och Lotta är utmärkta sångerskor, men allra mest imponerar Bettan i den vackra balladen "Danse mot vår" och i en kraftfull tolkning av Evert Taube-klassikern "Så länge skutan kan gå". Man trycks också bakåt av styrkan i deras gemensamma tolkning av Randy Newmans fina "Feels like home".

Den givna fortsättningen på det här borde vara ett helt nyproducerat, gemensamt album med enbart nyskrivna sånger.

Ok?

Bäst just nu

Michael Nystås