Manligt håravfall

Foto: MAGNUS WENNMAN
NÖJE

Det är inte längre bara kvinnor som behöver bry sig om generande hårväxt.

I dag rakar och vaxar männen på catwalken och i filmerna både det ena och det andra. Men när passerar man egentligen gränsen till det omanliga?

Någonstans mellan att smörja in ansiktet med fuktkräm och systematiskt använda täckstift slutar en man att vara mån om sitt utseende och övergår till att bli knapsu, som man säger i Tornedalen.

Förut var det enkelt. Det var okej att killar köpte duschkräm, använde deo och kanske lade någon stylingprodukt i håret. Nu däremot råder det stor förvirring.

Ett minerat område är håret på ben/bröst/kön och under armarna. Än så länge är det de rika och berömda som går så långt som att vaxa både ben och bröst, men tendenserna är tydliga - den perfekte mannen blir mer och mer hårlös. Inte en raggarsträng så långt ögat når. Ungdomskulten har slagit till igen, den här gången mot de som tidigare fick vara "riktiga karlar", svartmuskiga män med snåriga underarmar och gorillastil på brösten.

Det var visserligen flera år sedan hår på ryggen bannlystes och killar började raka pungen sporadiskt, men nu handlar det om mer. I reklam och modereportage visas män upp, muskulösa med grova käklinjer och svällande överarmar, men lena som babyrumpor. Så lena som vuxna karlar omöjligt kan vara naturligt, precis som vuxna kvinnor inte har hårlösa armhålor. Bilderna är så retuscherade och airbrushade att det är konstigt att inga aktivister har slitit ner dem.

Det var inte många år sedan det blev ståhej när tennisspelaren Andre Agassi hade rakat bröstet. Det spekulerades i om det var för att minska luftmotståndet under spel, eller om det helt enkelt var för att musklerna skulle synas bättre. I dag är varenda sportstjärna renrakad. Att Beckhams bröst är så hårlöst att han skulle kunnat vara nyfödd om han bara varit lite kortare är ingenting konstigt. Att han går på salong och vaxar bringan tänker ingen på.

Men det är inte bara Beckham, Brad Pitt och de andra regelrätta sexsymbolerna som gör sig kvitt generande hårväxt. Det handlar om vanliga killar. Lasse och Bosse i kåken bredvid ansar under armarna och kring familjejuvelen med lilla saxen då och då.

De snackar däremot inte om det. För gränsen mellan vad som är okej och inte när det gäller män och rakning är hårfin. Det finns inga givna riktlinjer som det gör för kvinnor. En tjej som har hår under armarna är ju äcklig. Men en kille som inte har det är" Ja, vad är han? Bög? Före sin tid? Hygienisk? Feminist? Bara märklig?

Och vad känner flickvännen när hon hittar en pincett i badrummet? Hon fattar ju att den inte är till för att ta bort stickor ur fötterna med. Och det känns inte bra att föreställa sig honom framför badrumsspegeln, i färd med att forma två vackra bågar. Tuffa killar plockar inte ögonbrynen.

Men å andra sidan har snygga killar fler än ett ögonbryn. Så han får helt enkelt picka diskret och hon låtsas som ingenting. Det handlar om ett tyst samförstånd.

Och det är väl så det är med killar och deras utseendefixering i allmänhet. Man talar tyst om den. Man vill inte höra dem diskutera hårinpackningar och dieter och vaxning. Men man gillar en fräsch kille.

Den hårlösa människan är idealet, ett barns hud på en vuxens kropp. Nu gäller det även män. Och en sak är säker - om trenden slår igenom på allvar finns det stora pengar att tjäna i Medelhavsländerna.

Tjejer, se hit!

Fjollometern

- testa dig nu

Karolina Fjällborg