Liam Neeson svarar på rasistanklagelserna

”Vi låtsas att vi alla är politiskt korrekta”

avAlex Hartelius

Liam Neeson har hamnat i en kritikstorm och anklagats för att vara rasist efter en intervju med brittiska The Independent.

Under morgonen gästade skådespelaren tv-programmet ”Good morning America” och bemötte anklagelserna.

– Jag är inte rasist, säger han i programmet.

Det stormar rejält kring skådespelaren Liam Neeson, 66, efter en intervju i tidningen The Independent.

Där berättar han om hur en väninna, som hade blivit våldtagen, sagt att förövaren varit svart. Det resulterade i att Neeson gick ut på gatorna med en fjäderbatong för att få utlopp för sin ilska.

– Jag skäms för att säga det, men jag gjorde det i kanske en vecka. Jag hoppades att en ”svart jävel” skulle komma ut från en pub och ge sig på mig eller nåt, så att jag skulle kunna döda honom, säger han till tidningen.

Flera personer har efter hans uttalande blivit upprörda och anklagat skådespelaren, som vanligtvis är rätt lågmäld, för att vara rasist.

Liam Neeson talar ut i ny intervju

Under morgonen gästade skådespelaren det amerikanska morgonprogrammet ”Good morning America”, där han nekar till rasistanklagelserna.

– Jag är inte rasist. Jag växte upp i Nordirland under 60-, 70- och 80-talet. Det pågick ett krig i norra Irland. Jag hade erfarenheter från den tiden. Trångsyntheten. En katolik skulle dödas ena dagen, den andra dagen en protestant. Jag växte upp omgiven av allt det där, men jag var inte en del av det, säger han i intervjun och fortsätter:

– Vi låtsas att vi alla är politiskt korrekta. Dels i det här landet (USA, reds anm.), men också i mitt eget. Ibland skrapar du på ytan och upptäcker denna rasismen och trångsyntheten.

Liam Neeson berättar att han i dag är tacksam för att det inte slutade våldsamt och att han vid tidpunkten trodde att han ställde upp för en vän som han älskade djupt.

Foto: Walter Bieri / AP
Liam Neeson.
ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism